13:01

06.12.2022

13:01

06.12.2022

RSE

Glavni državni tužilac Bosne i Hercegovine (BiH) Milanko Kajganić u Vašingtonu je sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom podsekretara State Departmenta i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, razgovarao o iskorjenjivanju korupcije u BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno kako je tokom razgovora u State Departmentu istaknuto da je korupcija ključni problem u BiH.

Kajganić je Escobara informisao o tome šta Tužilaštvo BiH radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te kakva je uloga u tome partnerskih institucija iz inostranstva, uključujući SAD.

Specijalni izaslanik Escobar iskazao je punu podršku SAD državnom Tužilaštvu BiH i procesu jačanja vladavine prava u BiH u narednom periodu, dodaje se.

U februaru je Escobar tokom saslušanja u Potkomitetu o evropskoj i regionalnoj sigurnosnoj saradnji Odbora za vanjske poslove američkog Senata rekao da BiH najviše zabrinjava na Zapadnom Balkanu, da korupcija predstavlja jedan od najvećih problema i da je finalno rješenje članstvo u Evropskoj uniji (EU).