11:59

27.01.2023

11:59

27.01.2023

RSE

Dve železničke cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznule su 27. januara sa pruge u gradu Zaječaru na istoku Srbije.

Prilikom incidenta cisterne nisu oštećene, nema isparenja i opasnosti po živote ljudi i životnu sredinu, saopštili su iz preduzeća "Infrastrukture železnice Srbije", a prenosi Radio televizija Srbije.

"Na četvrtom koloseku u železničkoj stanici Zaječar su u 8.40 iz sastava teretnog voza iskliznule dve železničke cisterne sa fosfornom kiselinom", saošteno je iz "Infrastruktura železnica Srbije".

Dve cisterne koje su iskliznule nalazile su se u sastavu teretnog voza, koji ima dvanaest vagona, a iskliznula su osma i deveta kola od lokomotive, dodaje se.

O iskliznuću su obavešteni predstavnici Vatrogasne službe, a železnički saobraćaj na ovom delu pruge nije u prekidu.

U Srbiji se u kratkom vremenskom periodu dogodilo nekoliko akcidenta koji se tiču prevoza opasnih materija.

U Subotici na severu Srbije su 24. januara iz koloseka iskliznula tri vagona cisterne sa propilenom (gas koji se najčešće koristi kao energija za sagorevanje ili gorivo).

Nije bilo curenja ema curenja propilena i opasnosti po ljude, imovinu i životnu sredinu, a uzroke iskliznuća utvrđuje železnička Komisija, saopštile su tada "Infrastrukture železnice Srbije".

U pančevačkom naselju Topola u večernjim časovima 12. januara došlo je do curenja amonijačnog rastvora iz kamiona-cisterne.

Vlasnik i vozač kamiona-cisterne uhapšeni su zbog sumnje da su izazvali opštu opasnost i oštetili životnu sredinu, a nadležni su saopštili da ovaj incident nije izazvao posledice opasne opasnosti po zdravlje i bezbednost ljudi.

Krajem decembra kod Pirota je iz šina iskliznulo četiri od 20 vagona cisterni koji su prevozili amonijak. Nakon nesreće, zbog simptoma trovanja hospitalizovano je više od 50 osoba. Ministar saobraćaja Goran Vesić je 26. decembra, dan nakon nesreće, rekao da je uzrok loša infrastruktura.