17:19

28.01.2023

17:19

28.01.2023

Glas Amerike

Sjedinjene Države uvele su sankcije bivšim poslanicima Narodne skupštine Srbije Vjerici Radeti i Petru Jojiću zbog umešanosti u "značajnu korupciju", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Kao poslanici u Skupštini Srbije, Radeta i Jojić su podmićivali i zastrašivali svedoke koji je trebalo da se pojave pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kako bi ih odvratili od iznošenja inkriminišućih dokaza protiv lidera Srpske Radikalne Stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji je kasnije osuđen za ratne zločine.

Njihovo ponašanje je remetilo pravosudne procese, zbog čega je Haški tribunal izdao međunarodnu poternicu za njima zbog nepoštovanja suda, ugrožavanja regionalne stabilnosti i negativnog uticaja na nacionalne interese Sjedinjenih Država, navodi se u saopštenju.

Stejt department dodaje da se odlukom o uvođenju sankcija "potvrđuje rešenost Sjedinjenih Država da se bore protiv korupcije, koja nanosti štetu javnim interesima, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih građana".

Kako se dodaje, Sjedinjene Države i dalje su uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da se zalažu za pozivanje na odgovornost onih koji zloupotrebljavaju vlast zarad lične koristi.

Sankcije se odnose i na Gojka Jojića, odraslog sina Petra Jojića, saopštio je Stejt department. Kaznene mere, kako je navedeno, uvedene se u okviru odredbe 7031 Zakona o budžetu Stejt departmenta kojom se sankcionisanim osoba zabranjuje ulazak u SAD.

Vjerica Radeta je potpredsednica Srpske radikalne stranke, dok Jojić, nakon što je SRS izgubila status parlamentarne stranke na izborima 2020. godine postao odbornik SRS u Skupštini grada Pančeva.

Haški Tribunal je još u januaru 2015. godine izdao nalog za njihovo hapšenje. Međutim, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je da nema zakonskih osnova za njihovo izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je zatim izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nesaradnje u slučaju članova SRS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu 2021. da Srbija neće izručiti sudu u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Tada je rekao da je to, kako se izrazio, pitanje odnosa prema državi.

Vučić je potvrdio da je Srbija ima sklopljen sporazum za izručenje državljana optuženih za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

"Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe", rekao je tada Vučić.

Ukazao je i da bi trebalo da im se sudi u Srbiji.