14:07

17.03.2023

14:07

17.03.2023

Beta

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je njegova vlada snažno fokusirana na sprovođenje reformi i „dinamizaciju“ pristupnih pregovora da bi Severna Makedonija u 2030. bila potpuno spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

On je to rekao na početku 16. sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severna Makedonija – EU, koji se održava u Skoplju, na kojem je kopredsdavjući sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Kovačevski je istakao da je „posle brojnih izazova na putu ka članstvu u EU Severna Makedonija prošle godine, političkom hrabrošću konačno napravila istorijski iskorak i započela pristupne pregovore koji označavaju početak nove kvalitativne faze u odnosima sa EU“.

„Potpisali smo prvi zvanični sporazum sa Fronteksom na makedonskom jeziku – zajedno sa ostala 24 zvanična jezika u EU, kao prvi takav zvanični sporazum Severne Makedonije i EU, što je jasna potvrda zaštite naših identitetskih odrednica“, rekao je Kovačevski.

Vlada u Skoplju, kako je rekao, snažno radi na sprovođenju neophodnih reformi, posebno u delu vladavine prava i na unapređenju dobrosusedskih odnosa kroz razvoj dijaloga zasnovanog na međusobnom uvažavanju, u duhu evropskih vrednosti.

„Uz punu posvećenost reformskoj agendi i dinamizaciji pregovaračkog procesa, Vlada je postavila ambiciozan cilj: da Severna Makedonija bude u potpunosti spremna da preuzme obaveze članstva u EU do kraja 2030. godine, kako bi mogla postati članica do početka sledećeg budžetskog perioda Unije“, rekao je Kovačevski.

Ukazao je da je „brutalna invazija Rusije na Ukrajinu duboko promenila geopolitičku realnost“ i „Severna Makedonija se odmah i nedvosmisleno pridružila jednoglasnoj osudi EU i međunarodnih partnera neopravdane i ničim izazvane agresiju na suverenu državu i prema svojim mogućnostima pruža humanitarnu, vojnu i diplomatsku pomoć“.

„Republika Severna Makedonija se pridružila svim restriktivnim merama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji, uključujući i one uvedene 2014. godine kao rezultat aneksije Krima, što je dovelo do stopostotnog usklađivanja sa stavovima EU u delu zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, rekao je Kovačevski.

Tim korakom Skoplje je, istakao je premijer, ponovo potvrdilo posvećenost evropskim vrednostima i principima spoljne politike EU, potvrđujući partnerstvo sa EU i stratešku evropsku orijentaciju.

Na 16. sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Severna Makedonija – EU u Skoplju, prema najavi, razgovaraće se o pitanjima od značaja za taj proces, kao što su usklađenost sa evropskim propisima, bilateralni odnosi u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o „aktuelnim pitanjima političkog konteksta u regionu i Evropi“.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu 1. aprila 2004. godine, okvir je za ugovornih odnosa do pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji.