21:43

19.03.2023

21:43

19.03.2023

RTKlive/ N1, RSE, Nova S

Biračka mesta za predsedničke izbore u Crnoj Gori zatvorena su u 20 časova. Ovo su četvrti predsednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema.

21:43 - Preliminarni rezultati: Milo Đukanović i Jakov Milatović u drugom krugu predsedničkih izbora

Aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović naći će se u drugom krugu predsedničkih izbora 2. aprila, pokazuju preliminarni podaci koje je objavio Centar za monitoring, na osnovu 90 odsto obrađenih glasova.

U prvom izbornom krugu, 19. marta nijedan od kandidata za predsednika Crne Gore nije osvojio preko polovine glasova izašlih birača.

Đukanović je osvojio oko 35 odsto glasova, dok je Milatović osvojio oko 29.

Na predsedničkim izborima glasalo je 64 odsto birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša.

Milo Đukanović (DPS) 35,3

Jakov Milatović (Pokret Evropa sad) 28,9

Andrija Mandić (DF) 19

Aleksa Bečić (Demokrate) 11,3

Draginja Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija) 3,2

Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) 1,5

Jovan Radulović (nezavisni kandidat) 0,8

21:40 - Mandić: Dajem u ime DF-a punu podršku Milatoviću

Predsednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić zahvalio se svakom glasaču DF-a, koalicije ZBCG i poručio da su "dobili mnogo glasova".

„Ljudi su podržali politiku pomirenja i koja znači budućnost Crne Gore. Pobeda našeg kolege Milatovića u drugom krugu nema bez podrške DF-a“, kazao je on.

Lider DF-a je poručio da se nada da će građani vrednovati to što će "DF Milatoviću omogućiti da bude predsednik Crne Gore".

20:48 - Đukanović i Milatović imaju najveće šanse za drugi krug

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Crnoj Gori pokazali su da zasad najviše šansi za odlazak u drugi krug imaju kandidat DPS-a Milo Đukanović i Pokreta Evropa sad Jakov Milatović. 

Prema trenutno dostupnim podacima, Đukanović je osvojio 36,8 odsto glasova, a Milatović 27,9. 

Na trećem mestu nalazi se kandidat DF-a Andrija Mandić sa osvojenih 19,2 odsto. Slede Aleksa Bečić sa 11,2, Draginja Vuksanović Stanković sa 2,8, Goran Danilović 1,3 i Jovan Radulović 0,8 odsto. 

20:17 - Mandić se obraća u 21, Đukanović u 22 časova

Medijske ekipe iz izbornih štabova u Crnoj Gori javljaju da se aktuelni predsednik Milo Đukanović neće obratiti građanima pre 22 sata, dok se obraćanje kandidata DF-a Andrije Mandića očekuje u 21. 

20:14 - CDT: Glasalo 63,6 odsto građana

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je do 20 časova, odnosno zatvaranja biračkih mesta, glasalo ukupno 63,6 odsto onih koji imaju pravo glasa. 

20:06 - Zatvorena birališta u Crnoj Gori

Birališta su u 20 časova zatvorena širom Crne Gore. Prema najnovijim podacima, glasalo je nešto više od 60 odsto građana.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se u 20.45.

18:52 - Đukanović: Nisam neprijatelj Srbije, biću ponovo predsednik

Kandidat za predsednika Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da nije neprijatelj Srbije, te da očekuje da će postati ponovo predsednik država u drugom krugu izbora a zatim predvoditi Demokratsku partiju socijalista i na parlamentarnim izborima u junu.

"Moja želja je najbolji mogući odnosi sa svim susedima, počev od Srbije, i mislim da sam to i dokazao svojim dosadašnjim delovanjem", rekao je Đukanović novinarima posle današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora.

17. 48 - Predsednički kandidati glasali

Svoje biračko pravo na izborima u Crnoj Gori iskoristili su predsednički kandidati.

17:30 - Prekinuto glasanje na biračkom mestu u Šavniku

Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mestu u Opštini Šavnik na severu Crne Gore. Predsednik Opštinske izborne komisije Šavnik Dušan Radanović je saopštio da je jednom biraču "zabranjeno da glasa". Kako je saopštio Centar za demokratsku tranziciju (CDT) biračko mesto u selu Dubrovsko u Šavniku je zatvoreno zbog nasilnog incidenta i glasanje neće biti nastavljeno.

"Član biračog odbora iz Demokratskog fronta nije dozvolio biraču da iskoristi pravo glasa zbog stava da 'to lice nije stanovnik Šavnika'. Zbog toga je prekinuto glasanje na tom biračkom mestu i onemogućeno ostalim biračima da glasaju", saopštila je pr Centra za monitoring Maja Bijelić.

Na biračkom mestu u Bijelom Polju – Lozna je umalo došlo do fizičkog obračuna, kada je jednom biraču poništen glasački listić zbog javnog glasanja.

"Njegov pokušaj da nasrne na članove biračkog odbora je sprečen", saopštio je CDT.

17:29 - Glasalo preko polovine biračkog tela do 17 sati

Do 17 sati 52,4 posto birača. U centralnoj Crnoj Gori glasalo je 53,4%, u severnoj regiji 53,4%, a u južnoj regiji je odziv bio 45,4%, saopštio je Centar za monitoring (CEMI). U odnosu na parlamentarne izbore iz 2020. godine, izlaznost je na predsedničkim izborima manja za 16 procenata. Cemi je napravio uporednu analizu izlaznosti.

12:58 - Kako javljaju iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 12 sati glasalo 29 posto, odnosno oko 157.100 birača.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine do 12 sati glasalo je čak 45,3 posto, dok je na poslednjim predsedničkim izborima 2018. do 12 glasalo 27,2 posto.

Iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) navode da posmatrači i građani i dalje prijavljuju slučajeve upotrebe mobilnih telefona na biračkim mestima i fotografisanje glasačkih listića.

11:56 - 'Sitne nepravilnosti'

Predsednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša ocenio je na konferenciji za novinare da izbori prolaze bez većih nepravilnosti.

"Bilo je izvesnih kašnjenja i sitnih nepravilnosti, ali generalno izborni dan za sad protiče bez većih nepravilnosti", rekao je Mugoša.

11:21 - Do sada glasalo 111.600 birača

Kako javljaju iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 11 sati glasalo 20,6 posto, odnosno oko 111.600 birača.

Zabeleženo je nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja. Takođe je zabeleženo da je birač fotografisao listić nakon glasanja, zbog čega je taj glas poništen. Jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača što je suprotno propisima, te je praksa prekinuta nakon opomene.

9.25 - CDT: Do 9 sati izašlo 7 posto birača

Glasanje na jednom od biračkih mjesta.

Prema novim informacijama Centra za demokratsku tranziciju do 9 sati je glasalo sedam posto, odnosno 37.700 birača.

Njhovi posmatrači su zabeležili i manji broj proceduralnih nepravilnosti tokom glasanja. Na jednom biračkom mestu povređena je tajnost glasanja, kada je birač ubacio otvoren glasački listić u kutiju, kojeg je odbor potom proglasio nevažećim.

Također na jednom od birališta glasanje je započelo sa pola sata zakašnjenja, dok na drugom nije bio u funkciji uređaj za elektronsku identifikaciju.

8.19 - Kako javljaju iz Centra za demokratsku tranziciju do 8 sati glasalo je 2.9 posto ili oko 15.500 birača.

Podsećaju i da je na poslednjim parlamentarnim izborima u istom periodu glasalo 3,5 posto, dok je na poslednjim predsedničkim izborima do 8 sati ujutro izašlo 3,3 posto glasača.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) radi građansko posmatranje izbora.

Takođe su najavili da će se tokom dana osam puta obratiti sa podacima o odzivu birača.

7.20 - Na današnjim izborima učestvuje sedam kandidata – kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Demokratskog fronta Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidati za predsednika države su i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Glasačko pravo na izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Biračka mesta biće zatvorena u 20 časova.

Ovo su četvrti predsednički izbori od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. aprila. U drugom krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsednik Crne Gore bira se na pet godina.