15:19

21.03.2023

15:19

21.03.2023

Beta, N1

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i zloupotreba.

Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 7. marta svojio odluku (CFSP) 2023/5011 kojom se proširuje spisak osoba, entiteta i tela na koje se odnose ranije usvojene restriktivne mere.

Sa novim odlukama Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH.

Oni će osigurati da njihove nacionalne politike u skladu s ovom Odlukom, a EU prima na znanje tu obavezu i pozdravlja je, navodi se.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnihih 15 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru 2022.

Nije se uskladila ni sa februarskom odlukom o restriktivnim merama zbog situacije u Belorusiji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao ni sa odlukama o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz februara 2023 i jula 2022, februarskim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog kršenja ljudskih prava i zbog situacije u Maliju, ni odlukama o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.