15:09

23.03.2023

15:09

23.03.2023

N1

Crnogrska policija lišila je slobode lice za koje se sumnja da je jedan od najtraženijih begunaca, južnokorejski državljanin Do Kvon (Do Kwon), suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru, objavio je na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Nekadašnji “kralj kriptovaluta”, koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur, naveo je Adžić.

Crnogorska policija, kako je dodao, čeka zvaničnu potvrdu identiteta.

Podsetimo, Kvon (31) je u matičnoj zemlji optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala.

Vlasti Južne Koreje izrazile su krajem prošle godine sumnju da se odbegli „kralj kriptovaluta“ krije u Srbiji.

Južna Koreja je, kako je u decembru pisao Fajnenšel tajms, kontaktirala organe u Srbiji, uprkos činjenici da između dve zemlje ne postoji dogovor o ekstradiciji.

Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu, međutim, tada odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa da li su ih kontaktirali nadležni organi Južne Koreje povodom ovog slučaja i zatražili lociranje, hapšenje ili izručenje njihovog državljanina.

Odgovor je izostao i od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje bi bilo prva adresa u slučaju da se Južna Koreja obratila Srbiji o ovom slučaju.

Ambasada Južne Koreje u Beogradu takođe nije odgovorila na upit RSE da li su se organi te države obratili nadležnim institucijama u Beogradu.