07:32

24.03.2023

07:32

24.03.2023

RSE

Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito za članstvo u EU, saopštila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu posle sastanka ambasadora Kristofera Hila (Christopher Hill) sa dve premeštene tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva, Bojanom Savović i Jasminom Paunović.

Sa tužiteljskih pozicija su razmeštene nakon što je njihov rad na predmetu doveo do hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebe u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Uz konstataciju da je nezavisno pravosuđe ključ napretka ka EU, Ambasada SAD je sa svog Tviter naloga poručila da Sjedinjene Države “u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i da cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni, poput Bojane Savović i Jasmine Paunović“.

Dve tužiteljke beogradskog Višeg javnog tužilaštva istraživale su malverzacije u EPS-u za koje se sumnja da iznose oko 7,5 miliona dolara. Nakon hapšenja osumnjičenih, odlučeno je da one više neće postupati u tom predmetu.

Elektroprivreda Srbije je najveće državno preduzeće koje ima oko 25.000 zaposlenih. Ujedno je i glavno na tržištu električne energije u Srbiji.

Ovaj slučaj izazvao je brojne kritike stručne javnosti i građana, a u znak podrške Bojani Savović i Jasmini Paunović, održano je više protesta.

Tužilaštvo je odbacilo tvrdnje o smeni uz obrazloženje da je reč o "premeštaju" zamenica tužiteljki prema redovnom godišnjem planu u druga odeljenja.