15:47

24.03.2023

15:47

24.03.2023

RSE

Pristalice četiri desno orijentisane parlamentarne stranke opozicije blokirale 24. marta na sat vremena saobraćaj ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda tražeći odbacivanje Sporazuma za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Pokret Dveri, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije zatražili su i ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako su naveli, "izdaje", te raspisivanje vanrednih izbora.

Učesnici skupa nosili su transparente "Ne kapitulaciji" i "Vučiću ostavka", a pojedini i majice sa slovom Z, simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Na protestu je bio i Radomir Počuča, koji se kao plaćenik iz Srbije borio sa proruskim separatistima 2014. godine u Ukrajini.

Počuča je 2016. godine sklopio sporazum sa Višim sudom u Beogradu i osuđen je na godinu i po dana zatvora, uslovno na pet godina.

Danas je član desničarske parlamentarne stranke Zavetnici.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović najavio je u obraćanju novinarima na protestu ispred Vlade u Beogradu podnošenje krivične prijave protiv predsednika Srbije zbog, kako je naveo, "priznanja okupacije i rušenja ustavnog poretka".

"Ako ne dođe do opoziva prihvatanja novog zapadnog ulitmatuma, onda je jedino rešenje ostavka predsednika Republike, Vlade Srbije i vanredni izbori na svim nivoima", rekao je Obradović.

Lideri Srbije i Kosova usaglasili su se na sastanku u Ohridu 18. marta o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) nisu potpisali nikakav dokument, evropski posrednici očekuju da strane sprovedu sve o čemu su se lideri usaglasili.

Lideri Dveri i Nove Demokratske stranke Srbije Boško Obradović i Miloš Jovanović na protestu ispred Vlade u Beogradu, 24. mart 2023.

Lideri Dveri i Nove Demokratske stranke Srbije Boško Obradović i Miloš Jovanović na protestu ispred Vlade u Beogradu, 24. mart 2023.

 

Protest u centru Beograda pod nazivom "Ne kapitulaciji" počeo je u 12 sati i 44 minuta, kao aluzija na Rezoluciju Ujedinjenih nacija 1244 koja se tiče Kosova i na dan kada je 1999. godine počelo NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

NATO je 24. marta 1999. pokrenuo intervenciju zbog egzodusa i ratnih zločina srpskih snaga nad albanskim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

Protest i u Novom Sadu

Pristalice desno orjentisanih stranaka okupile su se 24. marta i ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, odakle su poričile da se protive sporazumu Beograda i Prištine koji vide kao "izdaju Kosova".

Nekoliko desetina okupljenih građana istaklo je zastave Srbije i transparent "Ne kapitulaciji". Pojedinci su nosili majice sa srpskom trobojkom preko mape Kosova i natpisom "Nema predaje".

Branislav Ristivojević iz Nove Demokratske stranke Srbije je dogovor lidera Srbije i Kosova u Ohridu nazvao "kafanskim sporazumom".

"Za četiri stranke koje su se danas okupile ovo je crvena linija koja se ne sme preći. Borićemo se za svaki centimetar naše teritorije", poručio je Ristivojević.

Pristalice Dveri blokirale su i ulaz u Skupštinu grada u Čačku u centraloj Srbiji, u sklopu protesta zbog Sporazuma sa Kosovom.

Ulaz u Skupštinu Čačka bio je blokiran desetak minuta a okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Izdaja", "Ne ultimatumu! Ne kapitulaciji".

Protest je održan i na gradskom trgu u Zrenjaninu na severu Srbije.

Četiri opozicione stranke desnice organizovale su prethodno protest u Beogradu 17. marta, dan uoči susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.