11:56

25.03.2023

11:56

25.03.2023

Radio Slobodna Evropa

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u subotu, 25. marta u radnoj posetu Beogradu, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića objavljeno je da se razgovara o "razvoju geopolitičke situacije, procenama, planovima, novim projektima i saradnji, o budućnosti".

Najavljene teme razgovora su "evropska integracija Srbije i Zapadnog Balkana, kontinuirani razvoj mađarsko-srpskih bilateralnih odnosa te mogućnosti promocije primirja i mirovnih pregovora u rusko-ukrajinskom ratu", rekao je šef kancelarije za medije premijera Mađarske.

Mađarski premijer je na svom Twitter nalogu napisao da su mađarsko-srpski odnosi na "najvišem nivou" i objavio fotografiju na kojoj dva lidera igraju bilijar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da se "prijateljstva dugo i pažljivo grade, ušvršćuju i jačaju u teškim vremena", a da su ona prava "dragocena baš zato što su izuzetno retka, pogotovo u politici i naročito u današnje vreme".

Prošle godine u septembru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden na velikoj ogrlici.

Tom prilikom Vučić je rekao da je Orban bio uz Srbiju u njenim teškim trenucima i zahvalio mu se na prijateljstvu koje je pokazao prema Srbiji. Posebno mu se zahvalio na doprinosu koji je dao u razvijanju odnosa Srbije i Mađarske.