22:43

29.03.2023

22:43

29.03.2023

RSE

Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsednika Putina [Vladimir, ruski šef države], naveo je na svom Twitter nalogu američki državni sekretar, Antony Blinken.

Blinkenovi komentari usledili su nakon dešavanja u Republici Srpskoj (RS) u vezi s izmenama Krivičnog zakona kojima vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu planiraju kriminalizaciju klevete, najavom zakona o "stranim agentima" te zakonskom zabranom pristupa LGBT osoba školama u RS-u.

Blinken je u poruci poručio da će se "State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy [Michael, američki ambasador u BiH], nastaviti zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine".

Entitetska Narodna skupština RS-a usvojila je 23. marta nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS-a kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koje prijete novčane kazne od 2.500 do 50.000 eura.

Vlada RS-a utvrdila je i nacrt tzv. zakona o stranim agentima koji će uputiti u entitetski parlament. Prema tom zakonu, nevladine organizacije će morati, pored ostalog, Ministarstvu pravde predavati polugodišnje i godišnje finansijske izveštaje.

U njima će morati navesti koji iznosi su im doznačeni, ko su uplatioci te kako su sredstva potrošena.

Predsjednik RS-a i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik više puta je najavio i zakon kojim će se LGBT osobama zabraniti ulazak i rad u obrazovnim institucijama, od vrtića do fakulteta.

"Mislim da to zagađuje javni prostor i da to treba eliminisati. Imate mjesta, ostrva, ovo je naš način života, idite tamo", kazao je Dodik 28. marta.

Američka ambasada u BiH je 23. marta poručila da su najave Milorada Dodika "još jedan korak na opasnom putu koji je odabrao - putu izolacije i autoritarne vladavine".

Ovaj komentar američke Ambasade uslijedio je nakon što je Vlada RS-a ranije 23. marta odlučila prekinuti saradnju sa ambasadama Sjedinjenih Država i Velike Britanije u BiH.

Iz Ambasade SAD-a su istakli da taj put ne koristi stanovnicima RS-a, za koje, navode, Dodik tvrdi da ih štiti.

Milorad Dodik srdačno pozdravlja Vladimira Putina u vrijeme kada EU izoluje Rusiju zbog agresije na Ukrajinu, Moskva, 21.septembar 2022. godine

Naveli su i da imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama RS-a te da će nastaviti da pomažu građanima RS-a kao do sada, ali da neće pomoći režimu koji koristi "autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda".

Iz američke Ambasade su zaključili da Dodikovo odbacivanje dugogodišnjih partnera u zamjenu za autoritarne vladare šteti RS-u.

Milorad Dodik je 17. marta kazao da će biti donesena odluka o "prekidu kontakata sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u Bosni i Hercegovini".

"Već se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatne informacije o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada i njihovom miješanju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", navedeno je iz Dodikovog kabineta 17. marta.