22:52

29.03.2023

22:52

29.03.2023

RSE

"Ambasada SAD u Sarajevu bi mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj od 1995. do 2023.", navodi Milorad Dodik, predsednik ovog entiteta.

Dodaje i da šteta "sasvim sigurno višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu."

Naime, Ambasada Sjedinjenih Država u BiH je za Radio Slobodna Evropa navela da je ta zemlja od 1995. u BiH uložila preko dvije milijarde dolara.

Procjenjuje se da je oko 638 miliona dolara, oko jedne trećine, uloženo u RS.

"Bili bismo im zahvalni da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH. Samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da nam otmu, date su desetine hiljada života. Da li su to procijenili na 638 miliona dolara?"

Šta je prethodilo?

Sve se dešava nakon Dodikove najave da Republika Srpska, jedan od dva entiteta u BiH, prekida saradnju sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH.

Vlada Republike Srpske potvrdila je prekid saradnje nakon sjednice 23. marta.

Iz Vlade su naveli da su "bili prisiljeni" na takvu odluku, pravdajući je "mešanjem" tih ambasada u "unutrašnje stvari u BiH".

Tada su dodali da su "uvjereni da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH."

Milorad Dodik rekao je da entitet Republika Srpska prekida saradnju sa ambasadama SAD i Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Banja Luka, 26.09.2018.

Dodik je inače od ranije na američkoj i britanskoj listi sankcionisanih osoba zbog djela korupcije i narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države BiH.

Iz Ambasade SAD u BiH istakli su da taj put ne koristi stanovnicima Republike Srpske, za koje, navode, Dodik tvrdi da ih štiti.

Dodali su da imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama RS, te da će nastaviti da pomažu građanima RS kao do sada, ali da neće pomoći režimu koji koristi "autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda".

I iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH za Radio Slobodna Evropa naveli su ranije kako je Dodikova izjava "zbunjujuća i ne doprinosi bilo čemu".

"U potpunosti odbacujemo iznesene optužbe koje djeluju kao bizaran pokušaj odvraćanja pažnje sa stvarnih problema. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje prijatelj svih građana Bosne i Hercegovine i nastaviće raditi diljem zemlje za dobrobit svih", ističe se u odgovoru za RSE.

Niz izjava dolazi nakon što je Republika Srpska pokušala da zakonom o nepokretnoj imovini stavi u nadležnost entiteta svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.

Ustavni sud BiH ocijenio je to neustavnim i naveo da je državna imovina vlasništvo države Bosne i Hercegovine.