07:22

01.04.2023

07:22

01.04.2023

Beta, N1

Kandidat za predsednika Crne Gore Milo Đukanović rekao je da svog protivkandidata Jakova Milatovića veže za mrak srednjeg veka, dok je Milatović Đukanovića nazvao čovekom prošlosti kojeg će poslati u političku penziju.

Đukanović je u TV debati na TV CG1 rekao da je Milatović nevaspitan i da je varalica, te da je najveći uspeh sadašnje vlasti što pregovori sa Evropskom unijom nisu suspendovani, dok je Milatović ocenio da je sadašnji predsednik Crne Gore bio na čelu zarobljene države, menjao ideologije i sve radio zarad ličnog interesa.

„Vi ste kazali da ste ušli u politiku na talasu veličanstvenih litija koje su imale za cilj da zapravo Crnu Goru vrate u srednji vek, da je učine teokratskom državom, zavisnom od jedne verske zajednice“, kazao je Đukanović.

On je naveo da se Milatović lažno želi predstaviti kao čovek budućnosti dok u stvari radi sve da Crnu Goru vrati natrag, i dodao da je najveći uspeh sadašnje i prethodne vlade to što pregovori sa EU nisu suspendovani i da to dovoljno govori.

Nazvavši ga običnom varalicom, on je kazao da Milatović nije vratio stipendiju koju je dobio od Ministarstva vanjskih poslova i da sebe stalno predstavlja kao da je progonjen, a takođe je izrazio sumnju i u njegov pravi identitet, ističući da Milatović „ima problem sa očito lažnim predstavljanjem.

„O mom znanju ćemo razgovarati na bazi rezultata. Ali o vašim ocenama, sasvim neutemeljenim i etiketirajućim, ne možemo razgovarati jer je u pitanju elementarno kućno nevaspitanje. Raduje me vaš optimizam, potpuno nerealan i neutemeljen, u vezi sa vašom pobedom na izborima, jer mi to otvara dodatno prostor u ono u šta sam sasvim siguran – u čistu pobedu na izborima u nedelju“, rekao je Đukanović.

On je odbacio tvrdnje da je „simbol izopačenog sistema vrednosti“, navodeći da drži vrlo do tradicionalnog vrednosnog sistema i da potiče iz takve porodice.

Milatović je Đukanovića nazvao čovekom prošlosti, nekoliko puta rekao da će ga poslati u političku penziju, te da mu je „drago što je jedan slabašan student ekonomije za prethodnih 30 i više godina naučio ponešto o ekonomiji“.

„Svaka čast gospodine Đukanoviću, ali vi ste najbolje o ekonomiji učili uvećavajući vaše biznise i vašu privatnu imovinu. Ja znam da ste vi čovek ’90-ih, zato i ne umete da pričate o budućnosti. Stalno vraćate teme iz ’90-ih, a znate šta ste radili tada – tada ste sa svojim savetnikom terali Bošnjake iz Bukovice, pa ste diskriminisali naše stare liberale, pa ste se okrenuli na naše Albance u akciji ‘Orlov let’, pa ste udarili na Srbe. Nikada, gospodine Đukanoviću, niste bili predsednik svih građana Crne Gore“, ocenio je Milatović.

Rekao je da je Đukanović bio na čelu zarobljene države, države organizovanog kriminala i ponovio da nema saradnje sa DPS-om, jer on suštinski predstavlja sve ono što „žele da pošalju u prošlost“.

„Ja ću vas, gospodine Đukanoviću, da pošaljem u političku prošlost u nedelju, to znamo i vi i ja, to je matematika, a na kraju, to su i godine. Okrenućemo novu stranicu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore“, naglasio je Milatović.

Đukanović je rekao da očekuje pobedu na parlamentarnim izborima, i da će to potvrditi snagu saveza koji je ranije bio na vlasti.

„Što se tiče buduće saradnje, naša ruka je ispružena za sve koji se zalažu za vrednosti građanske Crne Gore. Od Evrope sad zavisi kako će na taj poziv odgovoriti“, rekao je Đukanović.

Izborna tišina uoči drugog kruga crnogorskih predsedničkih izbora koji će biti održani u nedelju 2. aprila počinje noćas u ponoć u najneizvesnijoj izbornoj trci poslednjih decenija u kojoj će snage odmeriti Đukanović i Milatović.

U prvom krugu predsedničkih izbora Đukanović je osvojio 35,37 odsto glasova, tj. 119.673, a Milatović 28,92 odsto, ili 97.858.