09:58

10.06.2019

09:58

10.06.2019

Hina, N1

Prva faza trke za naslednika Tereze Mej zvanično je počela danas predajom kandidatura koje treba da podrži osam zastupnika.

Bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson favorit je za naslednika Tereze Mej na čelu Konzervativne stranke nakon što je ona u petak podnela ostavku zbog neuspeha njenog sporazuma o Bregzitu u parlamentu.

Mej će ostati na poziciji premijerke dok se ne nađe njen zamenik.

Ministar za okolinu Majkl Gouv i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant zvanično su danas pokrenuli svoje kampanje i smatraju se glavnim konkurentima Džonsonu.

Međutim, kampanja Gouva je potonula preko vikenda kada je priznao da je uzimao kokain nekoliko puta dok je radio kao novinar pre 20 godina.

Hant je u međuvremenu, pokušavajući da naglasi svoje pregovaračke veštine, rekao da mu je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će Evropska unija biti "spremna na nove pregovore" o sporazumu o Bregzitu s novim britanskim liderom.

Britanija bi trenutno trebalo da izađe iz EU-a do 31. oktobra, te će uslovi izlaska biti jedno od ključnih pitanja u trci za lidera Konzervativne stranke.

Džonson je zauzeo čvršći pristup nego Gouv i Hant tvrdeći da će izvesti Britaniju bez sporazuma i da će odbiti da plati "račun za razvod" u iznosu od 39 milijardi funti, ako EU ne ponudi bolje uslove.

Kandidature u trci za naslednika se zatvaraju u pet popodne. Ukupno je 11 zvaničnika objavilo da će se kandidovati, uključujući ministra unutrašnjih poslova Sadžida Džavida i bivšu predsednicu Donjeg doma Odri Lidsom.