18:19

12.06.2019

18:19

12.06.2019

Tanjug, B92

Indiju je pogodio toplotni talas tokom kojeg je izmerena rekordna temperatura od 51 stepen Celzijusov, a 36 osoba je preminulo, uglavnom najsiromašniji radnici.

To je objavila državna služba za nepogode, koja je upozorila da su rekordne temperature zabeležene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

U Nju Delhiju je izmereno 48 stepeni, dok je 51 stepen izmeren u državi Radžastan, prenosi Rojters.

"Ovo je najgori toplotni talas do sada. Sličan talas 2015. godine bio je zabeležen u devet država, a sada se procenjuje u 23", rekao je meteorolog iz Nacionalne službe za nepogode.

On je dodao da je potvrđeno 36 smrtnih slučajeva, najviše među slabo plaćenim radnicima, koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom.

U Indiji za vreme letnih meseci obično vlada nestašica vode, ali ove godine je situacija osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim provincijama u kojima 2018. nije bilo mnogo vrućina za vreme sezone monsunskih kiša.

Služba za nepogode predvidela je da će toplotni talas pogoditi Indiju sredinom marta, ali vreme je postalo ekstremno sredinom maja, pa se očekuje da će ono trajati do sredine juna.