17:10

11.07.2019

17:10

11.07.2019

Tanjug, B92

Britanija je zabrinuta zbog akcije iranskih brodova da zaustave komercijalni naftni tanker, izjavio je danas portparol britanske premijerke Tereze Mej.

On je ujedno pozvao i na smirivanje tenzija.

"Zabrinuti smo zbog ove akcije i nastavljamo da podstičemo iranske vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu", reko je novinarima portparol Tereze Mej, preneo je Rojters.

"Mi smo dugo godina prisutni u zalivu (Perijskom). U kontinuitetu nadgledamo bezbednosnu situaciju i posvećeni smo održavanju slobode plovidbe u skladu sa međunarodnim pravom", istakao je portparol britanske premijerke.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je ta TV Al Džaziru da London prati situaciju nakon iranskog pokušaja da presretne britanski tanker, navela je ta televizija izjavu Hanta na svom Tviter nalogu.

Hant je istakao da je ponosan na rad Kraljevske mornarice, ali da ne želi eskalaciju situacije.

Tri iranska broda pokušala su ranije danas da blokiraju prolaz britanskom tankeru kroz Ormuški moreuz, ali su se povukla posle upozorenja britanskog ratnog broda, saopštila je britanska vlada.

U saopštenju predstavnika britanske vlade navodi se da se brod HMS Motrouz našao izmedju iranskih brodova i broda britanske mornarice koja je uputila verbalno upozorenje iranskim brodovima nakon čega su se oni okrenuli.

Incident se dogodio skoro nedelju dana pošto je Britanska kraljevska mornarica zaplenila jedan iranski tanker kod Gibraltara zbog sumnje da krši sankcije noseći naftu za Siriju, navodi Rojters.

"Zabrinuti smo zbog ove akcije i nastavljamo da pozivamo iranske vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu", dodao je predstavnik britanske vlade.

Sa druge strane, iranska Revolucionarna garda negirala je navode britanske mornarice navodeći da bi, da je dobila naredjenja o zapleni nekog broda, odmah to i izvršila.

"Nije bilo sukoba sa stranim brodovima, naročito sa engleskim brodovima", navela je iranska garda.