20:03

13.08.2019

20:03

13.08.2019

Fonet, Danas

Pred sudom u Edinburgu danas je održano pripremno ročište povodom zahteva više od 70 poslanika u britanskom parlamentu da sud potvrdi da bi odluka premijera Borisa Džonsona da parlamentu oduzme pravo da se spreči Bregzit bez dogovora bila protivzakonita i pritivustavna.

Otkako je na funkciji premijera nasledio Terezu Mej, Džonson je više puta izrazio spremnost da onemogući parlament da spreči izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije bez dogovora.

Sudija Rejmond Doherti danas je odlučio da 6. septembra bude održano prvo ročište i tada će dve strane izneti svoje argumente, preneo je BBC. On je, mađutim, odbio zahtev da ubrza postupak, što su poslanici zahtevali zato što se plaše da sudski postupak neće biti završen do 31. oktobra, kada Velika Britanija treba da napusti EU.

Britanska vlada najavila je da će 9. septembra pokušari da dobije saglasnost Donjeg doma za Bregzit pod pod bilo kojim uslovima.

Pošto je malo verovatno da će ishod biti drugačiji od onog kada je isto to pokušavala Tereza Mej, Džonson je zadržao pravo da zaobiđe mišljenje parlamenta tako što će ga praktično raspustiti.

Da bi to uradio, prethodno mora da dobije saglasnot krune, a to čitavu proceduru u velikoj meri komplikuje, jer je opšte mišljenje da kraljica ne bi želela da presuđuje o Bregzitu i da se na taj način direktno meša u politiku.