19:11

15.09.2019

19:11

15.09.2019

RTCG

Politika proširenja ne bi smjela da trpi zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske Unije poručio je komesar za Bregzit u ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Sabolč Takač. Ipak, navodi da taj proces ima negativan uticaj na proširenje, ali vjeruje da će se prihvatljivo rješenje za Brisel i London uskoro pronaći.

Izlazak Velike Britanije iz EU goruća je globalna tema. Smjenjivost događaja maltene na dnevnom nivou ne dozvoljava ni najboljim poznavaocima prilika na ostrvu da predviđaju dalja dešavanja. Ono što se, međutim, zna jeste da bi zatvaranjem pitanja Bregzit bilo omogućeno politici proširenja da zauzme mjesto koje joj pripada - kao jednom od prioriteta evropske politike. Mađarska je jedna od država kojima je stalo da tako bude.

“Naravno da Bregzit ima negativan uticaj na proširenje jer ne možemo govoriti o ničem drugom dok se ne zatvori to pitanje.Politika proširenja ne bi smjela da trpi zbog Bregzita. Nadamo se da će novi sastav EK izaći sa održivim planom za proširenje. To je u našem zajedničkom interesu”, kaže Takač.

Mađarska nije bila srećna zbog odluke britanskih građana na referendumu 2016. godine, ali kaže nas sagovornik, poštuju takvu odluku i one koje donose britanska vlada i parlament. Zajednički je interes svh zvanično da se na pitanje Bregzita nađe pravi odgovor, po mogućnosti prihvatljiv i za Brisel i za London.

“Više je opcija na stolu.Mislim da je najvažnije da to bude opcija prihvatljiva i sa benefitima i za EU i za Veliku Britaniju. Nadam se da je to moguće. Mađarska je za fer Bregzit. Najgori scenario je da nema dogovora”, objašnjava Takač.

Glavno je i pitanje i da li će za novi, eventualni dogovor i ako ga bude, biti vremena da se od polovine do kraja oktobra ratifikuje i u britanskom parlamentu i u parlamentu EU.

Britanski parlament suspendovan je do polovine narednog mjeseca. Tačnije do 14 oktobra za kada je zakazan kraljičin govor što je ujedno i formalni početak nove sesije. Poznato je i da do kraja oktobra neće biti izbora.  Ima međutim mnogo nepoznanica. Novo odgađanje Bregzita, možda ne do januara, kako zahtijeva britanski parlament, već je moguće i da EU zakaže novi datum, kaže  sagovornik TVCG. Kakav nas epilog Bregzita očekuje možda će biti jasnije na Samitu EU sredinom oktobra.