21:39

17.09.2019

21:39

17.09.2019

Beta

Najmanje 48 osoba ubijeno je danas u dva odvojena teroristička napada talibana u Avganistanu, saopštili su tamošnji zvaničnici.

Najmanje 26 osoba je ubijeno, a 42 je ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu bombaša samoubice koji je bio na motociklu na predizbornom skupu predsednika Ašrafa Ganija u provinciji Parvan na severu zemlje.

Na snimcima lokalne televizije vide se olupine i ugljenisani ostaci vojnih i policijskih vozila koji su očigledno bili u blizini mesta snažne eksplozije.

Gani nije povređen i osudio je oba napada.

"Nastavljajući svoje zločine, talibani su još jednom dokazali da nemaju volje i želje za mirom i stabilnošću u Avganistanu i da su svi njihovi pokreti ništa drugo do prevare", navodi se u Ganijevom saopštenju.

Nekoliko sati kasnije odjeknula je eksplozija nedaleko od američke ambasade u Kabulu gde su poginule najmanje 22 osobe, uključujući šest vojnika.

Portparol kabulske policije Firdaus Faramarz rekao je da je 38 ljudi ranjeno.

"Ima žene i dece među poginulima i povređenima u napadu", rekao je on.

Talibani su preuzeli odgovornost za oba napada.

Kampanja za avganistanske izbore nastavljena je prošle nedelje nakon što je predsednik Donald Tramp izjavio da su pregovori SAD i talibana završeni. Većina predsedničkih kandidata obustavila je svoje kampanje dok su trajali pregovori.

Nakon toga talibani su pojačali napade širom zemlje.

Avganistanski talibani juče su bili u Iranu u poseti zvaničnicima u Teheranu, dok su prošle nedelje bili u glavnom gradu Rusije, na konsultacijama sa Zamirom Kabulovim, izaslanikom predsednika Vladimira Putina za Avganistan.

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana osudilo je napade talibana.

Kabul često optužuje Pakistan da stoji iza talibana koji su poslednjih meseci pojačali napade u Avganistanu.

Pakistan je to demantovao i izrazio saučešće porodicama žrtava kao i molitve za što brži oporavak svih ranjenih.

U saopštenju se navodi da "Pakistan osuđuje terorizam svih vrsta".

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da je delegacija talibana posetila Teheran kako bi razgovarala o postizanju mira u Avganistanu.