21:19

20.09.2019

21:19

20.09.2019

Glas Amerike

Stotine hiljada učenika, studenata i radnika izašlo je u petak na ulice gradova širom sveta, od Azije do Evrope, u okviru globalnog štrajka na kojem je upućen zahtev svetskim liderima, koji se okupljaju na samitu UN o klimi, da usvoje hitne mere da se spreči klimatska katastrofa.

Protesti su počeli na Pacifičkim ostrvima - najviše ugroženim zbog porasta nivoa mora - i u Australiji, gde su širom zemlje održane masovne demonstracije, od velikih priobalnih gradova Melburna i Sidneja do manjih mesta kao što je Alis Springs. Zatim su se proširili na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Na društvenim medijima mogu se videti snimci protesta, od nekoliko desetina učenika u Abudži u Nigeriji, do desetina hiljada ljudi na ulicama Hamburga u Nemačkoj.

Protesti, koje je inspirisala 16-godišnju aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg, održavaju se u oko 150 država, a učesnici od vlada traže da preduzmu hitnu akciju da ograniče štetne posledice klimatskih promena.

Vrhunac štrajka biće u Njujorku, gde će Tunberg, koja je nominovana za Nobelovu nagradu za mir, predvoditi protest ispred sedišta Ujedinjenih nacija.

Tunber je na Tviteru pomenula "ogromnu masu ljudi" u Sidneju koja će, kako je tvitovala, biti standard za štrajkove u Aziji, Evropi i Africi.

Učesnica protesta u Sidneju, srednjoškolka Danijel Porepiliasana, uputila je oštru poruku australijskom ministru finansija Matijasu Kormanu koji je u četvrtak rekao parlamentu da bi učenici trebalo da ostanu u školama.

"Svetski lideri nam govore da učenici moraju da budu u školama i uče. Ja bih volela kada bi oni bili u parlamentu, gde bi konačno radili svoj posao", istakla je ona.

Organizatori su naveli da će demonstrancije biti različite širom sveta, ali da je cilj da se podigne svest o klimatskim promenama i zahteva politička akcija da se zaustave faktori koji doprinose globalnom zagrejavanju.

Na samitu Ujedinjenih nacija, svetski lideri će raspravljati o strategijama za ublažavanje posledica klimatskih promena, kao što je prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

To pitanje je ključno za pojedna ostrva u Pacifiku, koja su više puta apelovala na bogatije države da ulože veće napore na sprečavanju porasta nivoa mora.

Na protestu u Kiribatiju, učenici su nosili transparente na kojima je pisalo" Mi ne tonemo, već se borimo". Deca na Solomonskim ostrvima nosila su tradiocionalne suknje i drvene štitove.

Nekoliko sati kasnije, na Tajlandu, više od 200 demonstranata upalo je u Ministarstvo za zaštitu životne sredine, gde su legli na pod i pravili se da su mrtvi.

"Ovo će se dogoditi ako se sada ne zaustave klimatske promene", poručili su neki od učesnika štrajka.

U indijskoj finansijskoj prestonici Mumbaju, gde su monsuni izazvali poplave i prekide u saobraćaju, deca iz najmanje 10 škola pridružila su se protestima.

U Kini, najvećem izvoru emisija štetnih gasova, protesti nisu bili odobreni. Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredini poručili su da će omladina pronaći način da preduzme akciju.