11:09

05.10.2019

11:09

05.10.2019

Tanjug

U sukobima na protestima u Hongkongu koji su noćas prerasli u nasilje povređena je 31 osoba, od kojih dve teže.

Operator metro prevoza MTR Korp saopštila je da će njena mreža koja prevozi dnevno pet miliona putnika, danas obustaviti rad, a biće zatvoreni i šoping centri i supermarketi.

"Pošto više nismo u mogućnosti da pružimo bezbedne i pouzdane usluge putnicima u ovim okonlnostima, korporacija nema izbora nego da donese odluku o obustavi rada cele njene mreže", navodi se u saopštenju.

Demonstranti su palili vatru na stanicama i u jednom praznom vozu pri čemu su povređena dva radnika železnice, dodaje MTR. Sve metro stanice zatvoreno su noćas, prenosi Rojters.

Zatvoreno je i desetak šoping centara, supermarketa i filijala kineskih banaka koje su bili na meti demonstranata.

Policija je saopštila da je policajac u Juen Longu pucao u samoodbrani nakon što ga je demonstrant gađao eksplozivnom napravom i povredio ga. Mediji tvrde da je reč o 14-godišnjem dečaku a gradska bolnica navodi da mu je stanje stabilno.

Policija u Hongkongu je juče upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali ulice u finansijskom centru grada, nekoliko sati nakon što je vlada primenila odredbe Zakona o vanrednim merama koji je poslednji put primenjen pre više od pet decenija.

Predsednica Vlade Honkonga Keri Lam kazala je za nerede koji su se dogodili noćas da je reč o "veoma mračnom danu" za tu teritoriju i da su "svi zabrinuti i uplašeni".

"Da bih zaštitila svakodnevni život i slobode građana, ne mogu dozvoliti da manjina pobunjenika to uništi", rekla je Lam u snimljenom TV intervjuu.

Ona nije najavila bilo kakve dodatne mere za suzbijanje nasilnih protesta. U međuvremenu, demonstranti su ponovo izašli na ulice Hongkonga simbolično noseći maske na licu čime prkose zabrani.

Lam je juče zabranila da se na protestima nose maske.