12:20

06.11.2019

12:20

06.11.2019

Tanjug

Burna diskusija zbog povratka proteranog šefa jednog kriminalnog klana naterala je nemačku vladu da pooštri granične kontrole.

Libanac Ibrahim Miri, šef jednog kriminalnog klana u Nemačkoj, bio je proteran, a potom se ilegalno vratio u Nemačku i podneo zahtev za azil.

Zbog ovog slučaja je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer naložio pooštravanje kontrola na granicama i proširenje kontrola unutar zemlje.

"Slučaj Miri je test za našu demokratiju. Ako se ne nametne pravna država onda će gradjani izgubiti poverenje u celokupni sistem azila", upozorio je Zehofer.

Cilj pooštravanja kontrola je da se nađu osobe koje i pored zabrane povratka u Nemačku borave u toj zemlji.

Inače, Nemačka je nakon izbegličke krize 2015. godine uvela kontrole na svojim granicama ka Austriji, ali su do sada one bile sprovođene po slučajnom uzorku. Sada, prema odluci ministra, kontrole će biti strožije i opsežnije.

Nemački "Bild" prenosi da će morati da se računa na kontrole i na sporednim putevima u blizini granice. A ukoliko neko uprkos zabrani ulaska u zemlju pokuša da predje granicu biće, kako je najavljeno, odmah vraćen.

Ukoliko osoba sa zabranom ulaska u Nemačku podnese zahetv za azil na nemačkom tlu biće uhapšena, a za ilegalan boravak predvidjena je zatvorska kazna do tri godine.

"Važno je da se sudski postupak završi dok je lice u zatvoru", napominje Zehofer dodajući da to znači da onaj ko i pored zabrane ulaska u Nemačku podnese zahtev za azil ne može biti na slobodi, već mora da u zatvoru čeka da mu molba bude rešena, a onaj kome molba bude odbijena biće odmah proteran.