11:07

22.11.2019

11:07

22.11.2019

Tanjug

Zamenik ministra za migracionu politiku Grčke Jorgos Kumucakos upozorio je da Evropi predstoji nova migrantska kriza.

Kumucakos je, na konferenciji o budućnosti migracione politike EU u Beču, preneo da postoji dramatičan porast dolazaka migranata.

Situacija, prema njegovim rečima, još nije ona kao 2015. godine, ali upozorava da predstoji nova kriza.

Zemlje na spoljnim granicama EU, kritikovao je Kumucakos, ponovo su prepuštene same sebi, a bez pomoći i solidarnosti drugih zemalja migaciju nije moguće kontrolisati.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je istakao da se, na osnovu iskustva Mađarske, jasno vidi da je moguće zaustaviti migraciju.

On je dodao da je to moguće uraditi i duž drugih migranstkih ruta, te naglasio da ako Grčka ne uspe da ispuni svoje obaveze iz Šengenskog sporazuma, mora tražiti pomoć.

Mađarska, ističe Sijarto, zastupa "snažnu anti-migracionu politiku" zbog čega je često kritikovana, ali tu poziciju traže građani.

"Mi smo jasno rekli da nema legalnih i humanitarnih razloga da se dođe u našu zemlju", podvukao je Sijarto, izjasnivši se ujedno za snažniju zaštitu granice i za saradnju zemalja članica EU po tom pitanju.

Za solidarni, evropski put izjasnili su se šef malteške diplomatije Karmelo Abela, te državni sekretar za integraciju i migraciju Portugala Klaudija Pereira, koji su zatražili pozitivniji aktivniji pristup.

O "umoru od migracije" u stanovništvu Turske govorio je i zamenik ministra unutrašnjih poslova Turske Ismail Catakli.

On je ukazao da se trenutno u Turskoj nalazi oko četiri miliona Sirijaca, koji su već osam godina tu.

"Šta sa njima? Da i dalje čekaju osam godina", upitao je on, založivši se rešavanju problema migracije suočavanjem sa uzrocima.

"Evropa može podići koliko god hoće visoke zidove, ali to ljude neće sprečiti da teže ka Evropi, ako se situacija u zemljama porekla ne promeni", zaključio je Catakli.