08:47

07.12.2019

08:47

07.12.2019

Tanjug

Britanski premijer Boris Džonson kaže da Britanija ima vremena za postizanje sporazuma s Evropskom unijom o budućim trgovinskim odnosima nakon izlaska.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin kazao je u tv debati sa Džonsonom na BBC da je demokratski socijalizam poboljšao standard najsiromašnijih te kako će mu se stranka ponovo okrenuti ako pobedi na izborima 12. decembra.

"Imamo dovoljno vremena da izgradimo novo partnerstvo u slobodnoj trgovini, ne samo s EU nego sa zemljama širom sveta", rekao je Džonson.

Korbin je naveo da će za Džonsonov plan da dogovori trgovinski sporazum sa SAD biti potrebno sedam godina, prenosi Rojters.

Na pitanje je li socijalizam ili kapitalizam podigao životni standard siromašnih, Korbin se jasno opredelio za socijalizam.

"Socijalizam sproveden na demokratski način u ovoj zemlji, Skandinaviji i drugim mestima je podigao životni standard najsiromašnijih", rekao je on.

Dodao je i da je laburistička vlada snažno ojačala životni standard nakon Drugog svetskog rata.

"Naša laburistička vlada će to učiniti ponovo", rekao je Korbin.

Džonson je kazao da je dinamična tržišna ekonomija jedini način da se dođe do "fantastičnih javnih usluga". On je dodao i da neizvesnost oko Bregzita deluje kao "sidro" za britansku ekonomiju.