08:38

26.02.2020

08:38

26.02.2020

DW

Trojica uticajnih Demohrišćana kandidovali su se da dođu na čelo partije i, ako sve prođe kako treba, uskoro naslede Angelu Merkel na mestu kancelara, piše DW.

"Za šta se zalažu ova trojica i ko je favorit?", pita se Dojče vele.

Ukoliko Demohrišćani (CDU) i nakon idućih izbora budu formirali vlast, promena pod naslednikom Angele Merkel ne bi ni izbliza ličila na zaokret kakav se desio u SAD ili Velikoj Britaniji sa pojavom Donalda Trampa i Borisa Džonsona.

Nešto kao kontinuitet, ali uz velike promene, to u svakom slučaju obećavaju trojica kandidata za čelo CDU na odvojenim konferencijama za štampu. Ta trojica su bivši ministar za zaštitu životne sredine Norbert Retgen (54), premijer pokrajine Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet (59) i davnašnji šef poslaničke grupe Fridrih Merc (64).

Sva trojica obećavaju da će se držati načela nemačke spoljne politike kada su u pitanu EU i NATO. Ponavljaju želju za jačanje EU u svetskoj politici i tesnim savezom pre svega sa Francuskom. Još jedan stari zahtev se čuo, da EU mora da radi na sigurnijim spoljnim granicama kako bi kontrolisala migraciju.

No ponavljanjem fraza da su ovo "turbulentna vremena", doba Trampa i uspona Kine, kada Nemačka mora da preuzme važniju ulogu u svetu, kandidati Retgen, Lašet i Merc ne mogu da pokažu u čemu se međusobno razlikuju.