12:49

26.02.2020

12:49

26.02.2020

Hina

Nakon što su Hrvatska, Austrija u utorak izvestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najverovatnije prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvestili su o prvim mogućim slučajevima prenosa bolesti iz Italije.

U Alžiru je otkriven prvi slučaj koronavirusa kod Italijana koji je doputovao u zemlju 17. februara i sada je u izolaciji. Prema alžirskom ministru zdravstva zdravstvenim vlastima naređeno je preduzimanje svih mera predostrožnosti.

Sever Italije, koji je dom mnogih Alžiraca, epicentar je zaraze koronavirusom i do sada je od bolesti preminulo 11 osoba, a zaraženo više od 300.

U devet italijanskih regija evidentirano je ukupno 325 zaraženih osoba: Lombardija (240 zaraženih) i devet preminulih; Veneto (45 zaraženih) i dvoje preminulih; Emilia Romagna (12); po tri u Pijemontu, Laciju i na Siciliji; po dva slučaja u Toskani i Liguriji te jedan u Južnom Tirolu. l regija Marke u utrorak je zabeležila prvi sumnjivi slučaj a potvrda nalaza očekuje se tokom dana, prenela je italijanska novinska agencija Ansa.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da je stanovnik Sao Paula, koji je nedavno bio u Italiji, podvrgnut testiranju i da je prezultat bio pozitivan. Muškarac (61) bio je u poslovno u Lombardiji od 9. do 21. februara i razvio je simptome koji su slični onima kod obolelih od koronavirusa.

Ukoliko se dodatnim testiranjem potvrdi - to bi bio prvi slučaj u Južnoj Americi.

U Severnoj Americi zabilježeno je do sada 63 slučaja u SAD-u i Kanadi.

I Francuska i nemačka izvestile su o novim slučajevima koji se odnose na ljude koji su nedavno bili na severu Italije.