12:21

21.03.2020

12:21

21.03.2020

N1, Hina

Kina je prijavila rekordan porast u uvezenim slučajevima koronavirusa dok se Kinezi vraćaju kući iz inostranstva, zbog čega se povećava strah od drugog talasa epidemije u trenutku dok se zemlja oporavlja od prvobitnog zaraze.

Svi novozaraženi slučajevi u Kini - njih 41 - uvezeni su iz inostranstva, objavila je nacionalna zdravstvena komisija čime se ukupan broj takvih slučajeva popeo na 269.

Peking i Šangaj glavne su ulazne tačke za povratnike, od kojih su mnogi studenti koji studiraju u inostranstvu, pokazuju zvanični izveštaji. Morali su da se vrate nakon što su mnogi kampusi u SAD i Evropi zatvoreni kako bi se zaustavilo rapidno širenje zaraze.

Zbog uvezenih slučajeva pooštrena su ograničenja karantina u zemlji. Zdravstvena komisija u Guangdongu saopštila je da putnici koji su ušli u pokrajinu Guangdong iz inostranstva moraju da ostanu 14 dana u karantinu u stanovima ili zajedničkom centru za karantinu o svom trošku.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini u petak uveče iznosio je 81.008, saopštile su zdravstvene vlasti. Broj umrlih je 3.255, što je mnogo sporija stopa nego u danima vrhunca krize.

Budući da nema slučajeva lokalne transmisije već treći dan zaredom, zvaničnici su ublažili ograničenja, čak i u Vuhanu, koji je epicentar zaraze i gde je zabeleženo svih sedam novih smrtnih slučajeva.

U subotu je zvanična novinska agencija Sinhua objavila da će prodavnice u stambenim zajednicama bez prijavljenih novozaraženih slučajeva nastaviti s radom.