20:08

16.05.2020

20:08

16.05.2020

FoNet

Britanski ministar obrazovanja Gavin Vilijamson najavio je delimičan povratak dece u škole uprkos upozorenjima sindikata nastavnika i roditelja da je tako nešto preuranjeno dok traje pandemija korona virusa, javio je BBC.

Vilijamson je na konferenciji za novinare rekao da zna da se roditelji plaše da šalju decu nazad u školu dok traje pandemija, dodajući da će taj proces biti u fazama.

"Ima ljudi koji bi hteli da odlože ponovno otvaranje škola, ali što su duže škole zatvorene to deca više gube", upozorio je on i dodao da su škole najbezbednije mesto za decu.

BBC podseća da su se britanska vlada i sindikati nastavnika sukobili oko namere vlade da ponovo otvori škole od 1. juna ali samo u Engleskoj, dok će u ostatku Velike Britanije ostati zatvorene do kraja letnjeg raspusta. Škole u Engleskoj su zatvorene 20. marta.

Vlada planira da prvo otvori predškolske ustanove i da u klupe vrati neke razrede osnovnih i srednjih škola. Sindikati su upozorili na nedovoljne mere bezbednosti što je navelo neke opštine da odluče da na svojvoj teritoriji ne otvore škole.