19:57

18.05.2020

19:57

18.05.2020

N1

Svetska zdravstvena organizacija održala je virtuelnu skupštinu o tome kako je svet odgovorio na pandemiju koronavirusa, od koga je do sada umrlo oko 315 hiljada ljudi, a zaraženo više od 4 miliona i 800 hiljada. Svetski lideri i nacionalne zdravstvene vlasti više zemalja zahtevaju pokretanje nezavisne istrage o poreklu kovida-19. 73.

Skupština SZO održava se u trenutku sve većih tenzija između SAD i Kine. Više od 100 zemalja predložilo je nacrt rezolucije kojom se poziva na nezavisnu procenu pandemije koronavirusa. Nacrt ne izdvaja Kinu, ali Peking se suočava sa sve većim brojem optužbi zbog svojih postupaka na početku epidemije.

"Kina je stekla najveće iskustvo oko epidemije. Virus je prvo identifikovan u Kini i uložili su puno napora da se zaraza zaustavi. To su iskustvo delili i treba da i dalje dele", rekla je Margaret Haris, portparolka SZO.

Skupštinu je otvorio predsednik Kine. Si je istakao da je njegova zemlja epidemiji pristupila otvoreno, transparentno i odgovorno.

"Većina zemalja veruje da pandemija još nije gotova. Saradnja i borba protiv pandemije je glavni prioritet. Prerano je za sprovođenje istrage o poreklu Kovida-19", poručio je predsednik Kine Si Đinping.

Da pandemija može da bude pobeđena samo kroz saradnju istakla je i nemačka kancelarka.

"Pandemija koronavirusa jasno pokazuje da moramo učiniti više širom sveta na merama prevencije, i na istraživačkoj saradnji i jačanju zdravstvenih sistema. Svetska zdravstvena organizacija je legitimna, globalna institucija u kojoj se sastaju sve niti. To uključuje i njeno stabilno finansiranje", rekla je Merkel.

SAD su se, nezadovoljene radom SZO, povukle iz njenog finansiranja. Kina je danas obećala dve milijarde dolara pomoći, ali to ne može da zameni izlazak SAD iz globalnog sistema, koja povratak uslovljava istragom.

"Otvoreni smo za zahteve država da i odgovor SZO na pandemiju bude predmet rasprave. Pokrenuću evaluaciju čim to bude moguće, jer tako možemo da preispitamo šta smo to sve naučili tokom ove pandemija", kazao je predsednik SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Svetska zdravstvena organizacija već više od dva meseca nalazi se u središtu političkih prepirki Kine i drugih država.

Savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja Piter Navaro optužio je Kinu da je namerno slala turiste po svetu kako bi raširila koronavirus. A državni sekretar Majk Pompeo nije uspeo da medijima pruži dokaze o krivici Kine, u koju čvrsto veruje.