20:16

19.05.2020

20:16

19.05.2020

Tanjug

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš preporučio je da se zbog pandemije koronavirusa odloži godišnja skupština UN u septembru.

Na njoj bi trebalo da se okupe svetski lideri i svečano obeleže 75-godišnjicu svetske organizacije, prenosi AP.

Gutereš je predložio predsedavajućem Generalne skupštine UN nigerijskom diplomati Tidžaniju Muhamadu Bandeu da šefovi država i vlada 193 zemlje članice UN snime svoje poruke, a da samo akreditovane diplomate pri svetskoj organizaciji prisustvuju svečanoj sednici Generalne skupštine.

Predsedavajući Generalne skupštine UN Muhamad Bande izjavio je da će konačna odluka o ovom pitanju biti doneta nakon konsultacija sa zemljama članicama UN.

Godišnjim okupljanjima u UN svake godine prisustvuje veliki broj stranih državnika i diplomata koji provedu više od nedelju dana u Njujorku, gde prisustvuju sastancima, zvaničnim večerama, prijemima, bilateralnim sastancima i stotinama različitih prigodnih događaja.

S obzirom na to da je Njujork epicentar američke epidemije koronavirusa, ovogodišnje jubilarno okupljanje na 75-godišnjicu od završetka Drugog svetskog rata moglo bi biti rizično.

Predstavnik Generalne skupštine Rim Abaza izjavio je danas da još nije doneta odluka povodom ovogodišnjeg okupljanja UN u Njujorku.