08:38

21.05.2020

08:38

21.05.2020

Beta

Američki predsednik Donald Tramp je ponovo optužio Kinu za "nesposobnost", navodeći da je to dovelo do širenja koronavirusa svetom i smrti, prema poslednjim podacima, više od 329.000 ljudi.

"Neki ludak u Kini upravo je objavio saopštenje u kojem okrivljuje sve, osim Kine, za virus, koji je ubio stotine hiljada ljudi. Molim vas objasnite ovom glupanu da je nesposobnost Kine i ništa drugo, dovela do ovog masovnog ubistva širom sveta”, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Američki predsednik nije precizirao o čijem saopštenju je reč, ali američki mediji koji su preneli Trampov tvit, podsećaju da je kineski ministar spoljnih poslova Žao Lilijan prozvao predsednika SAD. 

Šef kineske diplomatije je na Tviteru naveo da Tramp od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pravi "žrtvenog jarca" zbog svog "neadekvatnog odgovora" na pandemiju. Tramp je početkom sedmice uputio pismo SZO, preteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje, zbog "užasnog upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju koronavirusa". 

On je dao rok od 30 dana da SZO napravi "značajan napredak i pokaže nezavisnost u odnosu na Kinu" ili će, u suprotnom, SAD napustiti tu organizaciju. 

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO, sa oko 15 odsto udela u godišnjem budžetu.