10:20

01.06.2020

10:20

01.06.2020

Beta

U poslednja 24 časa od koronavirusa umrlo je 230 ljudi u Indiji, ukupno 5.394 osoba, a danas počinje ublažavanje restriktivnih mera i otvaranje u tri faze.

Ministarstvo zdravlja navelo je da je u Indiji ukupno zaraženo 190.535 ljudi, što je stavlja na sedmo mesto u svetu ispred Nemačke i Francuske

Mere izolacije se ublažavaju u većini mesta izuzev zona ograničenih zbog žarišta koronavirusa gde je stopa infekcija viša. Indija želi ponovo da pokrene privredu koja je takoreći potpuo stala od kraja marta.

Prodavnice i firme otvorene su u mnogim indijskim držaama, a železnica je najavila 200 dodatnih specijalnih putničkih vozova. Neke države su takođe otvorile granice dozvoljavajući drumski saobraćaj.

Više od 60 odsto smrtnih slučajeva od koronavirusa u Indiji zabeleženo je u samo dve države Maharaštri, finansijskom i zabavnom centru zemlje i Gudžaratu, rodnoj državi premijera Narendre Modija.

Stručnjaci smatraju da iako broj zaraženih u Indiji brzo raste, ona nije još ni blizu vrhunca epidemije. Vlada međutim ublažava mere restrikcije da bi smanjila neke od teških posledica na privredu.

U državi Maharaštra dozvoljeno je otvaranje radnji i firmi izvan ograničenih zona, i dato zeleno svetlo za nastavak snimanja filmova uz određene restrikcije.

Vlada zabrinutost da se virus širi u indijskim selima kako su se milioni nezaposlenih migrantskih radnika vraćali kući iz gradova za vreme mera izolacije.

Prva faza ublažavanja mera, nazvana otključavanje jedan, znači ograničenje izolacije na zone koje se smatraju žarištima. Mesta identifikovana kao više rizične zone ostaće u izolaciji do 30. juna ali drugde će od 8. juna moći ponovo da budu otvorena verska zdanja, hoteli, restorani, i komercijalni centri.
U radio obraćanju naciji juče premijer Narendra Modi pozvao je sunarodnike da budu oprezni.