09:07

11.07.2020

09:07

11.07.2020

Beta, AFP

Šef Svetske zdravstvene organizacije rekao je danas da je još moguće staviti pandemiju COVID-19 pod kontrolu iako se broj slučajeva zaraženih više nego duplirao poslednjih šest nedelja.

"Postoje brojni primeri u celom svetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu," rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, navodeći kao primer Španiju, Italiju i Južnu Koreju.

"Samo agresivno delovanje zajedno sa nacionalnim jedinstvom i svetskom solidarnošću može da preokrene put pandemiije", rekao je on.

On je ponovio značaj detektovanja zaraženih, trasiranja kontakata izolovanja obolelih da bi se prekinuo lanac prenosa infekcije.

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je preko 550.000 ljudi u svetu od kada je kancelarija SZO u Kini prijavila pojavu bolesti krajem decembra, prema bilansu koji sastavlja agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Dijagnostikovano je preko 12 miliona slučajeva, od kojih najmanje 6,5 miliona se do danas smatra izlečenim.

Međutim iako se ublažavanje restriktivnih mera nastavlja u brojnim zemljama jača strahovanje od novog talasa.

U slučaju ponovnog pojavljivanja slučajeva zaraze treba "delovati brzo" rekla je Marija Fan Kerhove, zvaničnica SZO zadužena za pitanje COVID-19.

Majkl Rajan, zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije, takođe je pozvao vlasti da brzo suzbijaju žarišta zaraze da bi izbegli izolaciju cele zemlje.