17:48

02.08.2020

17:48

02.08.2020

Beta, B92

Naučnici ispituju da li kune mogu da prenesu koronavirus na čoveka i kako su se njime zarazile na farmama kuna u Španiji i Holandiji.

U međuvremenu, holandske vlasti su na farmama za uzgoj ubile više od milion kuna kao meru predostrožnosti.

Prema podacima Agencije za bezbednost hrane i potrošačkih proizvoda na 26 holandskih farmi na kojima je došlo do epidemije ubijeno je više od 1,1 miliona kuna.

Tamošnja vlada je saopštila da će biti ubijene kune na još jednoj farmi na kojoj se pojavila zaraza.

Iako još nije dokazano, pretpostavlja se da koronavirus vodi poreklo od životinja, i to od šišmiša.

Virus je ranije potvrđen kod još nekih životinja, mačaka, tigrova, i pasa, ali nije dokazano da mogu da ga prenesu čoveku.

Pretpostavlja se da su se kune zarazile preko inficiranih radnika. Naučnici sada žele da dokažu da li je to bio slučaj i koliko bi ta situacija mogla da bude opasna.

Holandsko istraživanje pokazuje da je vrsta virusa u kunama sličan onom koji se širi među ljudima. Naučnici pretpostavljaju da je moguće da se virus ponovo prenese na ljude sa kuna, a pretpostavljaju da se nekoliko radnika sa farmi upravo tako zaražilo.

Svetska zdravstvena organizacija, Svetska organizacija za zdravlje životinja i nekoliko univerziteta i centara za istraživanje, ispituju prenos novog koronavirusa između ljudi i životinja.

Holandija, koja ima oko 160 farmi kuna i četvrti je najveći proizvođač krzna na svetu posle Danske, Kine i Poljske.

Španija ima 38 aktivnih farmi za uzgoj kuna, najviše u Galiciji.

I Španija i Holandija pooštrile su higijenski protokol na farmama i zabranile prevoz životinja i posete zgradama u kojima se čuvaju.