10:34

16.09.2020

10:34

16.09.2020

Beta

Češka kao novi trend narednih nekoliko sedmica očekuje iz dana u dan nove rekorde priraštaja novozaraženih koronavirusom.

Tokom utorka je otkriveno 1.677 novih slučajeva, preminulo je šest pacijenata, od ukupno 38.896 zaraženih od početka epidemije. Trenutno je aktivnih 15.807 slučajeva, od čega je 333 u bolnicama, a od njih 78 ima teže simptome koji zahtevaju intenzivnu negu ili respirator.

"U narednim danima i nedeljama ne može da se očekuje takav pad koji bi obezbedio da budemo izuzeti sa spiska rizičnih zemalja. Pre u naredne dve ili tri nedelje mozemo da očekujemo dalji dnevni rast pozitivnih slučajeva", kazao je češkom javnom radiju Radiožurnal opunomoćenik vlade za nauku u zdravstvu, bivši šef Kriznog štaba povodom pandemije, virusolog Roman Primula.

Vodeći češki virusolog, koji je u proleće bio lice borbe protiv pandemije u Češkoj, rekao je da i reprodukcioni broj R, koji je sada porastao na 1,59 pokazuje da se epidemija razvija.

Zaustavljanje života u Češkoj kao u proleće, po rečima Primule, međutim ne dolazi u obzir, a eventualno bi moglo da dođe na dnevni red samo ako bi broj ljudi koji iziskuju hospitalizaciju počeo da se blizi kapacitetu bolnica, koje imaju oko 4.800 ležajeva za kovid-19 pacijente, od toga preko 1.000 na intenzivnoj nezi.

Bez novih kontigenata policajaca na balkanskoj migrantskoj ruti

Zbog drugog talasa pandemije, Češka je takođe odlučila da privremeno prestane da šalje svoje policajce kao pomoć zemljama na balkanskoj trasi da ostane zatvorena za migraciju, pošto se na misiji u Makedoniji zarazilo koronavirusom 12 od 40 čeških policajaca iz kontingenta i nedelju dana pre vremena vraćeni su kući.

Češki policajci, koji su u Severnoj Makedoniji u zajedničkim patrolama sa kolegama iz te zemlje od početka avgusta, trebalo je da se vrate u domovinu sredinom septembra, ali 4. septembra su testirani i zbog 12 pozitivnih svih 40, kao i domaći policajci koji su sa njima došli u kontakt, morali su u karantin u Severnoj Makedoniji.

"S obzirom na razvoj stanja odlučio sam da ne šaljemo u inostranstvo dalje kontingente", kazao je u utorak informativnom portalu Aktualne.cz šef češke policije Jan Švejdar.

Češka vlada poslala je, daleko od očiju javnosti, po zaražene specijalni avion 10. septembra, što su mediji saznali tek u utorak, dok se ostatak kontingenta vratio normalno drumom, a svih 40 je u Češkoj smešteno u karantin, ponovo su testirani, a od 12 zaraženih pozitivna su bila samo dvojica policajaca.

"Kada smo na granicama intervenisali i pomogli dvojici povređenih migranata, policija je o tome odmah informisala javnost. A sve oko našeg povratka nastojali su da zataškaju", kazao je jedan od policajaca koji, kao i šef češke policije, veruje da su se zarazili verovatno od migranata koje su zadržavali na granici sa Grčkom, iako je u samoj Severnoj Makedoniji od početka epidemije od preminulo više od 660 ljudi.