16:23

16.09.2020

16:23

16.09.2020

N1, Hina

Dim od velikih šumskih požara na američkoj zapadnoj obali stigao je sve do Evrope, objavila je u sredu evropska služba za praćenje klime.

Satelitski podaci Službe za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji haraju Kalifornijom, Oregonom i državom Vašington „nekoliko desetina do stotinu puta intenzivniji” od proseka poslednjih godina.

Zbog snažnih atmosferskih sistema dim od požara bio je danima zarobljen iznad zapadnog dela Severne Amerike, uzrokujući potencijalno opasan kvalitet vazduha u gradovima kao što su Portland, Oregon, Vankuver i San Francisko.

Međutim, vreme se u ponedeljak promenilo i dim je vazdušnom mlaznom strujom odnesen na istok. Portal NY Metro Weather objavio je u utorak da je vidljiv na nebu iznad Njujorka.

CAMS je objavio da je otkrio da su čestice dima od požara stigle čak 8.000 kilometara dalje na istok, do severne Evrope.

Procenjuje se da su požari od sredine avgusta oslobodili više od 30 miliona tona CO2.

„Razmere i jačina tih požara daleko su veći nego u poslednjih 18 godina koliko prikupljamo podatke”, od 2003., rekao je Mark Parington, viši naučni saradnik CAMS-a i stručnjak za šumske požare.

Požari su već progutali gotovo dva miliona hektara na zapadu SAD-a, što odgovara otprilike površini države Nju Džersi. Poginulo je 35 ljudi, a strahuje se da bi moglo biti još žrtava.

Globalno zagrevanje postalo je zbog tih katastrofalnih požara jedna od glavnih tema u američkom javnom diskursu nekoliko nedelja uoči predsedničkih izbora.