21:20

22.01.2021

21:20

22.01.2021

Glas Amerike

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi planira da u ponedeljak prosledi Senatu rezoluciju o opozivu bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je optužen za podsticanje pobune 6. januara u kompleksu Kapitola.

To bi označilo početak proces suđenja u gornjem domu Kongresa na kojem bi Trampu moglo da bude zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsednički položaj, rekao je u petak lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

"Predstavnički dom će proslediti optužnicu Senatu koji će održati suđenje o opozivu Donaldu Trampu. To će biti puno i fer suđenje", rekao je Šumer tokom obraćanja u Senatu.

To je potvrdila i Pelosi u saopštenju. Tramp je prvi predsednik koji je opozvan dva puta i prvi kojem će biti suđeno nakon što je napustio položaj.

Iako prosleđivanje optužnice označava formalan početak procesa protiv Trampa u gornjem domu Kongresa, detalji suđenja još nisu poznati s obzirom na to da Senat, koji sada kontrolišu demokrate, takođe pokušava da brzo potvrdi članove kabineta predsednika Džoa Bajdena i da razmotri zakonodavne prioritete nove administraciije.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekao je novinarima da bi Senat trebalo da bude u mogućnosti da održi suđenje i razmotri Bajdenovu agendu, pre svega novi paket pomoći za saniranje posledica pandemije u iznosu od 1,9 hiljadu milijardi dolara.

"Ono što ne može da bude odloženo zbog ovog procesa je predsednikov predlog da američki narod dobije pomoć u ovom periodu krize", naglasila je Psaki.

Bajden je prethodno ocenio da Senat može da uradi obe stvari, dok je Šumer naveo da sa liderom republikanaca u Senatu Mičom Mekonelom razgovara o "tajmingu i dužini" predstojećeg procesa.

“Republikanci u Senatu snažno veruju da nam je potreban celovit i fer proces", rekao je Mekonel.

Takođe je ocenio da je "opoziv počeo uz do sada nezabeležno brz i minimalan proces u Predstavničkom domu" i da "nastavak ne može da bude nekompletan proces u Senatu kojim se bivšem predsedniku Trampu ne obezbeđuje adekvatan postupak i kojim se nanosti šteta Senatu ili samom položaju predsednika".

Prema pravilima Senata, suđenje bi trebalo da počne u 13:00 po lokalnom vremenu, na dan prosleđivanja optužnice gornjem domu Kongresa, osim ako je reč o nedelji.

Međutim, senator Ričard Durbin, drugi po rangu demokrata u Senatu, rekao je za kablovsku mrežu "MSNBC" da će članovi Kongresa da se "sastanu i utvrde detalje procesa na najbolji mogući način i iskoriste svaki minut".

Mekonel tražio suđenje u februaru

Republikanski lider prethodno je predložio da se početak suđenja za opoziv Trampu pomeri za nedelju dana ili više, kako bi bivši predsednik imao vremena da pripremi odbranu.

Demokrate iz Predstavničkog doma koje su prošle sedmice glasale za opoziv Trampa nakon što je optužen za podsticanje nereda na Kapitolu 6. januara nagovestile su da žele brzo suđenje dok predsednik Džo Bajden započinje svoj mandat, rekavši da je to neophodno da bi zemlja i Kongres krenuli dalje.

Međutim, Mekonel je svojim republikanskim kolegama u četvrtak rekao da će kratko odlaganje dati Trampu vremena da se pripremi i sastavi svoj pravni tim, što bi osiguralo pravedan postupak.

Senator iz Indijane Majk Braun rekao je da suđenje možda neće početi "pre sredine februara".

Dodao da je to "zbog činjenice da je proces u Predstavničkom domu prebrzo sproveden i da nije u skladu s vremenom koje vam je potrebno da se pripremite za odbranu na suđenju u Senatu".

Mekonel i Šumer pregovaraju o načinu funkcionisanja gornjeg doma Kongresa u kojem obe stranke 50 mesta.

Trampova odbrana

Šumer je lider većine u Senatu nakon što su demokrate osvojile dva nova mesta u Džordžiji, dok prema Ustavu potpredsednica Kamala Haris, demokrata, ima odlučujući glas u situacijama kada je glasanje u Senatu izjednačeno

Ali sa tako tesnom podelom, republikanci će imati određenu reč u vezi sa postupkom suđenja.

Demokrate se nadaju da će voditi postupak, istovremeno donoseći zakone koji su za Bajdena prioritet, uključujući olakšice zbog pandemije koronavirusa, ali za to im je potrebna određena saradnja republikanskih senatora.

Šumer je rekao novinarima u četvrtak da još pregovara sa Mekonelom o tome kako voditi suđenje: "Međutiim, nema dileme da će biti suđenja. Glasaće se, za ili protiv, o tome da li treba osuditi predsednika".

Demokrate kažu da bi postupak trebalo da se odvija brzo, jer su svi oni bili svedoci opsade, dok su mnogi od njih i bežali zbog ugrožene bezbednosti dok su izgrednici upadali u Kongres.

Biće to uskoro. Mislim da neće biti dugo, ali to moramo učiniti", rekla je Pelosi u četvrtak.

Rekla je da Tramp u svom drugom istorijskom opozivu ne zaslužuje "da bude oslobođen odgovornosti" samo zato što je napustio funkciju i zato što Bajden i drugi pozivaju na nacionalno jedinstvo.

Bez pravnih savetnika Bele kuće koji bi ga branil - kao što je to bio slučaj tokom prvog suđenja prošle godine - Trampovi saveznici tragaju za advokatima koji bi zastupali bivšeg predsednika u Senatu.

Članovi njegovih bivših pravnih timova nagovestili su da ne planiraju da se pridruže tim aktivnostima, ali senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem rekao je u četvrtak republikanskim kolegama da je Trump angažovao advokata iz Južne Karoline Buča Boversa, naveli su neimenovani izbori. Bovers nije odmah odgovorio na poruke u četvrtak.

"Pravni tim uskoro"

Očekuje se da će uskoro biti objavljeni članovi Trampovog pravnog tima, rekla je osoba upoznata sa Grejemovim komentarima.

Grejem u četvrtak nije želeo da odgovarao na pitanja o Trampovom predstavljanju na Kapitol hilu. Ali rekao je novinarima "mislim da će prilično brzo dobiti pravni tim".

Proces će ispred Predstavničkog doma voditi devet menadžera za opoziv koji su se redovno sastajali kako bi razgovarali o strategiji.

Tramp je poručio hiljadama pristalica da se "pakleno bore" protiv izbornih rezultata koje je Kongres potvrđivao 6. januara neposredno pre nego što je besna rulja napala Kapitol i prekinula brojanje.

Petoro ljudi, uključujući policajca iz Kapitola, izgubilo je živote u tom haosu, a Predstavnički dom opozvao je odlazećeg predsednika nedelju dana kasnije. Za Trampov opozv glasalo je desetoro republikanaca.

Pelosi je rekla da bi bilo "štetno za jedinstvo" ako se zaboravi da su "ljudi ovde umrli 6. januara, zatim pokušaj podrivanja naših izbora, podrivanja naše demokratije, sramoćenja našeg Ustava".