17:24

08.04.2021

17:24

08.04.2021

Beta, AP

Holandska policija je uhapsila muškarca osumnjičenog da je planirao bombaški napad na centar za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Identitet 37-godišnjeg muškarca uhapšenog 18. marta nije objavljen, a vlast ga sumnjiči da je planirao napad na nekadašnju zgradu skupštine u luci Den Helder, 90 kilometara severno od Amsterdama, koja služi kao centar za vakcinaciju.

Tužioci su naveli da delo tretiraju kao čin terorizma jer je cilj uhapšenog bio da „usadi ozbiljan strah stanovništvu i da poremeti ekonomske i društvene strukture zemlje“.

Osumnjičeni je „želeo da sabotira ključan proces vlade, program vakcinacije koordinisan na državnom nivou, na ekstremno nasilan način“, naveli su tužioci.

„Ovo utiče i na javno zdravlje: što manje ljudi može da bude vakcinisano, virus će odneti više žrtava“, dodali su.

Istraga radi otkrivanja eventualnih saučesnika osumnjičenog i dalje je u toku.

U Holandiji je već bilo napada na zdravstvene centre povezane s pandemijom koronavirusa. Eksplozivna naprava kućne izrade polupala je prozore na centru za testiranje na koronavirus u jednom malom mestu, a u januaru su mladići koji su protestovali zbog uvođenja policijskog časa zapalili centar za testiranje na koronavirus u selu Urk.

Zbog konstantno velikog broja novih infekcija, u Holandiji su više meseci na snazi oštra ograničenja, zbog kojih ne rade restorani, kafići i muzeji.