12:37

12.04.2021

12:37

12.04.2021

Hina, Reuters, N1

Kompanija Semic RF sa sedištem u Minhenu nada se da će doprineti početku testiranja na koronavirus skeniranjem očne jabučice, procesu kojem su, kako se navodi, potrebne samo tri minuta za identifikovanje nosioca virusa, a stopa tačnosti iznosi 95 posto.

Semic RF je aplikaciju za skeniranje oka razvio s kolegama iz Sjedinjenih Država i, u iščekivanju regulatornog odobrenja, nada se da će početi da je uvodi do kraja maja, rekao je direktor kompanije Volfgang Gruber.

U procesu se koristi fotografija očne jabučice snimljene pametnim telefonom, a virus se identifikuje ako postoji simptomatska upala, koju nazivaju „ružičasto oko“

„Uspeli smo da izolujemo postojanje koronavirusa iz više od dva miliona različitih nijansi ružičaste“, rekao je Gruber agenciji Rojters.

Dodaje da aplikacija, koja je već testirana na više od 70.000 pojedinaca, može obraditi i do milion skeniranja u sekundi te da postoji mogućnost da se taj kapacitet poveća, što bi na kraju moglo omogućiti povratak većeg broja ljudi na masovne događaje poput koncerata ili fudbalskih utakmica.

„Nakon preuzimanja aplikacije, fotografišete obe očne jabučice, pošaljete fotografiju na procenu, a zatim rezultat možete sačuvati kao QR kod na pametnom telefonu testirane osobe“, dodao je Gruber.

Aplikacija je za početak namenjena kompanijama i komercijalnim korisnicima. Cena će joj iznositi 480 evra mesečno, a kasnije se planira i primena za privatne osobe.