19:01

16.04.2021

19:01

16.04.2021

Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas prvu dozu antikovid vakcine englesko-švedske laboratorije Astrazeneka, objavio je je portparol nemačke vlade.

"Zadovoljna sam što sam primila danas prvu dozu vakcine Astrazeneke", rekla je nemačka kancelarka u poruci na Tviteru koju je preneo portparol vlade Štefen Zajbert.

On je uz njenu izjavu objavio i potvrdu o primljenoj vakcini. "Zahvaljujem se svima koji učestvuju u ovoj vakcinaciji i svima koji se vakcinišu", dodala je u toj poruci na Tviteru Merkelova, koja smatra da je "vakcinisanje ključ za izlazak iz pandemije".

Šezdesetšestogodišnja kancelarka spada u starosnu kategoriju koja može da se vakciniše preparatom Astrazeneke.

Ta antikovid vakcina, čija upotreba je nakratko bila prekinuta sredinom marta, ograničena je u Nemačkoj za starije od 60 godina zbog retkih pojava trombova, kako je zabeleženo u Evropi.

Do 2. aprila bila su 43 slučaja tromboze u Nemačkoj posle vakcinacije Astrazenekinom vakcinom.

U 35 slučajeva radi se o ženama starim između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo.

I ministar finansija i kandidat socijaldemokrata za kancelara na izborima 26. septembra Olaf Šolc danas će dobiti dozu Astrazenekine vakcine.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer takođe je dobio prvu dozu ove vakcine početkom meseca. Oko 15,3 miliona ljudi u Nemačkoj do danas je primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida 19.