08:21

09.05.2021

08:21

09.05.2021

Hina, AFP, N1

Škotske pristalice nezavisnosti iz stranke SNP rekle su da u regionalnom parlamentu imaju većinu koja je za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva, pa smatraju da će London morati pristati na novi referendum o samoopredeljenju koji britanski premijer Boris Džonson odbija.

Dva dana nakon „super četvrtka“ kada su održani lokalni izbori u Velikoj Britaniji, rezultati stižu postupno. U Engleskoj su zasad povoljni za vladajuće konzervativce koji su preuzeli deindustrijalizovana područja na severu koja su podržavala Bregzit i čak osvojila laburističko utvrđenje Harlpul koji je u poslednjih gotovo 50 godina uvek glasao za laburiste.

Ipak, u Škotskoj su konzervativci u manjini, a Škotska nacionalna stranka (SNP) popularne premijerke Nikole Stardžon učvrstila je svoju vlast, premda se čini da će za dlaku izgubiti apsolutnu većinu koju priželjkuje.

Rezultati iz 71 izborne jedinice objavljeni u subotu oko 18.00 sati po srednjeevropskom vremenu pokazuju da je SNP pobednik u njih 60. BBC predviđa da će stranka na kraju dobiti 63 mesta, što je blizu ciljanih 65 od 129 mesta u parlamentu u Holirudu.

„Čini se da nema dileme da će škotski parlament imati većinu koja će podržavati nezavisnost“, izrazila je zadovoljstvo Nikola Stardžon za televizijsku mrežu Sky News, aludirajući na Zelene koji su takođe za referendum o samoopredeljenju.

Obraćajući se zatim pristalicama, rekla je da „jednostavno nema demokratskog razloga da Boris Džonson ili bilo ko drugi pokuša onemogućiti škotski narod da odlučuje o sopstvenoj budućnosti“.

„Ovo je volja ove zemlje“, istakla je, upozorivši da će konzervativci svakim pokušajem da spreče organizovanje novog referenduma „stati nasuprot volji škotskog naroda i pokazati da Ujedinjeno Kraljevstvo nije partnerstvo jednakih“.

Boris Džonson koji ima poslednju reč u odobravanju referenduma, odlučno mu se protivi, ocenivši da se on može dogoditi „jednom u naraštaju“. Na referendumu 2014. protiv nezavisnosti je bilo 55 odsto birača.

„Referendum u sadašnjim okolnostima je neodgovoran i neoprezan“, opetovao je britanski premijer za dnevnik Telegraf.