13:35

14.05.2022

13:35

14.05.2022

RSE

S obzirom na to da su Finska i Švedska spremne da podnesu zahtev za članstvo u NATO-u, Rusija je rekla da će njen odgovor na pridruživanje nordijskih zemalja zapadnom vojnom savezu ovisiti o vrsti vojne infrastrukture NATO-a koja će se nalaziti na teritoriji tih zemalja.

Zamenik ruskog Ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je novinarima u Moskvi 14. maja da bi pristupanje Finske i Švedske NATO-u zahtevalo stratešku promenu, te da će Kremlj poduzeti "adekvatne mere odgovora" ako se nuklearne snage NATO-a pomere bliže ruskim granicama.

Gruško je dodao da Rusija nema neprijateljske namere prema Finskoj i Švedskoj, u kojima je podrška ulasku u NATO u tradicionalno neutralnim zemljama porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Rusija je navela ambicije Ukrajine da se pridruži NATO-u kao ključni razlog za pokretanje rata.

Finski predsednik Sauli Ninisto ove sedmice je podržao pridruživanje NATO-u "bez odlaganja", rekavši da će to ojačati sigurnost u zemlji, koja deli granicu s Rusijom od 1.300 kilometara.

Očekuje se da će vladajuća Socijaldemokratska partija u zemlji 14. maja objaviti svoju podršku pridruživanju NATO-u, što je korak koji će utrti put za podnošenje zahteva za članstvo u narednim danima.

Švedska vlada je također iznela planove da se Švedska obaveže na podnošenje zahteva za članstvo u NATO-u i očekuje se da će uskoro objaviti odluku.

Švedska ukazuje na prednosti članstva u NATO-u

Mnoge članice Alijanse već su izrazile podršku prijavama za članstvo iz Švedske i Finske.

Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 13. maja rekao da nema "pozitivno mišljenje" o članstvu nordijskih zemalja, a posebno Švedske koja ima snažnu tursku imigrantsku zajednicu, navodeći da skriva ekstremističke kurdske skupine, kao i pristaše Fethulaha Gulena, propovednika sa sedištem u SAD-u, traženog u Turskoj zbog neuspelog državnog udara 2016. godine.

Opozicija je potakla sugestije da bi Turska mogla staviti veto na zahteve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, za čije bi odobrenje bila potrebna jednoglasna podrška 30 država članica Alijanse.

Nekoliko sati nakon Erdoganovog komentara, Bela kuća i Pentagon rekli su da "rade na razašnjavanju stava Turske" u vezi s Švedskom i Finskom, ističući da se položaj Ankare u NATO-u neće promeniti kao rezultat njenog stava.