22:38

17.05.2022

22:38

17.05.2022

Rojters, Glas Aamerike

Američki Stejt department u utorak je objavio pokretanje novog programa za prikupljanje i analizu dokaza o ratnim zločinima i drugim zverstvima koje je Rusija počinila u Ukrajini, dok Vašington pokušava da osigura da Moskva snosi odgovornost za svoje poteze, prenosi agencija Rojters.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da će takozvana "Opservatorija konflikta" obuhvatati dokumentovanje, proveru i prosleđivanje javnih dokaza o ruskim akcijama u Ukrajini. Izveštaji i analize će biti dostupni na vebsajtu novog programa.

Američki predsednik Džo Baden osudio je Rusiju zbog, kako je naveo, "velikih ratnih zločina" počinjenih u Ukrajini i naglasio rešenost da pozove Moskvu na odgovornost zbog vođenja najvećeg kopnenog rata u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vlada u Kijevu optužila je Rusiju za zverstva i brutalnost protiv civila tokom invazije i identifikovala je više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Rusija demantuje optužbe da napada civile i bez dokaza tvrdi su prizori zločina iscenirani.

Stejt department je saopštio da će novi program, uspostavljen sa početnom investicijom od 6 miliona dolara, analizirati i čuvati podatke, uključujući i satelitske snimke i informacije deljene na društvenim mrežama, kao bi mogli da se koriste u tekućim i budućim sudskim mehanizmima.

"Novi program deo je napora američke vlade na nacionalnom i međunarodnom nivou, čiji cilj je da se osigura odgovornost za užasne ruske akcije", navodi se u saopštenju.

Pred ukrajinskim sudom prošlog petka je održan preliminarni pretres, u okviru prvog suđenja za ratne zločine zbog ruske invazije, nakon što je zarobljeni ruski vojnik optužen za ubistvo 62-godišnjeg civila.

Rusija bombarduje ukrajinske gradove, a tela stotina civila pronađena su u mestima iz kojih su se povukle ruske snage.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele rekla je prošle nedelje da ima mnogo primera mogućih ratnih zločina od ruske invazije, navodeći da je do sada otkriveno 1.000 tela u regionu Kijeva.

Međunarodni krivični sud saopštio je krajem aprila da će učestvovati u zajedničkom timu ukrajinskih, poljskih i litvanskih tužilaca koji istražuju optužbe za ratne zločine protiv ruskih snaga.