09:58

25.05.2022

09:58

25.05.2022

RSE

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden uputio je hitan poziv na nova ograničenja vatrenog oružja nakon što je naoružani napadač pucao i ubio najmanje 19 dece u osnovnoj školi u Teksasu.

Bajden je u utorak uveče govorio iz Bele kuće jedva sat vremena nakon povratka sa petodnevnog putovanja po Aziji koje je bilo praćeno masovnim pucnjavama u SAD, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Založio se za akciju za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem nakon godina neuspeha i okrivio je proizvođače vatrenog oružja i njihove pristalice za blokiranje zakona u Vašingtonu.

„Kada ćemo, za ime Boga, da se suprotstavimo lobiju oružja?", rekao je vidno emotivan Bajden.

„Zašto smo voljni da živimo sa ovim pokoljem? Zašto stalno dozvoljavamo da se ovo dešava?"

Sa prvom damom Džil Bajden koja je stajala pored njega u Ruzveltovoj sobi, predsednik, koji je pretrpeo gubitak dvoje sopstvene dece – iako ne zbog nasilja iz oružja – govorio je o tuzi najmilijih i bolu koji će nositi učenici koji su preživeli.

„Izgubiti dete je kao da vam se otkine deo duše. Postoji šupljina u vašim grudima. Osećate se kao da ste uvučeni u to i nikada nećete moći da izađete“, izjavio je.

Pozvao je naciju da radi napornije da spreči sledeću tragediju, „Vreme je da ovaj bol pretvorimo u akciju“, rekao je on.

Najmanje 19 učenika ubijeno je u osnovnoj školi Rob u gradu Uvalde u Teksasu, u kojem živi mnogo latinoamerikanaca, prema lokalnim zvaničnicima. Među poginulima su i dve odrasle osobe.

Naoružani napadač je preminuo nakon što su policajci pucali na njega, saopštila je lokalna policija.

Samo nedelju dana ranije Bajden je, uoči svog prekookeanskog putovanja, otputovao u Bafalo da se sastane sa porodicama žrtava nakon što je napadač, vođen rasizmom, ubio 10 Afro amerikanaca u prodavnici u Bafalu u Njujorku.