08:38

07.07.2022

08:38

07.07.2022

Glas Amerike

Američki predsednik Džo Bajden u sredu je razgovarao sa suprugom Britni Grajner, američke košarkašice kojoj se sudi u Rusiji, da bi je uverio da radi na tome da zvezda WNBA-a lige bude oslobođena, saopšteno je iz Bele kuće, a prenosi agencija Asošijeted pres.

Bajden je, kako se navodi u saopštenju, poručio da je Britni "nepravedno pritvorena pod nedopustivim okolnostima".

Bajden je sa Šerel Grajner razgovarao nakon što je Britni uputila lični apel predsedniku, u pismu koje je Bela kuća dobila u ponedeljak. Poznata košarkašica je napisala da strahuje da će biti zauvek pritvorena u Rusiji i zatražila od Bajdena da ne zaboravi nju i ostale američke pritvorenike".

Grajner je četiri meseca u pritvoru u Rusiji i trenutno joj se sudi po optužbi za posedovanje ulja kanabisa. Porodica Grajner vrši sve veći pritisak na Bajdenovu administraciju da govori o njenom slučaju. Njena supruga Šerel je u nedavnim TV intervjuima poručila da vlada ne ulaže dovoljno napora da Britni vrati kući.

"Predsednik je nazvao Šarel da bi je uverio da radi na oslobađanju Britni što je pre moguće, kao i na oslobađanju Pola Vilana i drugih američkih državljana koji su nepravedno pritvoreni ili su taoci u Rusiji i širom sveta. Takođe joj je pročitao nacrt pisma koje danas šalje Britni Grajner", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Bajden je ponudio podršku porodici i obavezao se da osigura da "dobije svu moguću pomoć", dok administracija preduzima korake da izdejstvuje oslobađanje Britni Grajner, ističe se u saopštenju.

Takođe je naložio svom timu za nacionalnu bezbednost da održava redovni kontakt sa "Šerel i Britninom porodicom, kao i porodicama drugih Amerikanaca koji su taoci ili nepravdeno pritvoreni u inostranstvu".

Suđenje američkoj košarkašici počelo je prošle nedelje nakon što je 17. februara uhapšena dok se vraćala da igra za ruski tim. Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak.

Ukoliko bude proglašena krivom, mogla bi da bude osuđena na do 10 godina zatvora.