11:52

07.07.2022

11:52

07.07.2022

RSE

Artiljerija koja je poslana sa Zapada u Ukrajinu imala je efekta na ratištu protiv ruskih snaga.

"Konačno se oseća da je zapadna artiljerija, oružje koje smo dobili od naših partnera, bila je veoma efikasna", rekao je Volodimir Zelenski u video poruci kasno 6. jula.

Ukrajinska vojska je zadala "značajan udarac skladištima i drugim tačkama koje imaju važnost za logistiku okupatora", rekao je Zelenski, dodajući da "ovo značajno smanjuje ofanzivni potencijal ruske vojske".

Ukrajinske snage trenutno napreduju u nekoliko smerova, uključujući na jugu u regijama Herson i Zaporižje, rekao je.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Tvitteru da su on i američki državni sekretar Entoni Blinken "koordinisali korake za ubrzavanje isporuke teškog naoružanja iz SAD-a i od drugih partnera". 

Kuleba je rekao da je sličan razgovor imao i s nemačkim ministrom spoljnih poslova u kojem je naglasio hitnu potrebu povećanja isporuka samohodnih haubica i višecijevnih raketnih sistema (MLRS) Ukrajini. Ukrajinski zvaničnici ranije su pozvali civile da se evakuišu iz Slovjanska i drugih delova regije Donjeck dok Rusija eskalira ofanzivu koja ima za cilj uspostavljanje kontrole nad Donbasom.

Civili pozvani da se evakuišu iz Donjecka nakon smrtonosnih ruskih udara

Obaveštajni izveštaj britanskog Ministarstva odbrane od 6. jula kaže da "postoji realna mogućnost da bitka za Slovjansk bude naredna ključna u borbi za Donbas."

"Ruske snage iz Istočne i Zapadne grupe snaga sada su verovatno oko 16 km severno od grada Slovjanska", navodi se u izveštaju obaveštajne službe.

Govoreći 6. jula, zvaničnici su rekli da je Ukrajina dosad osujetila pokušaj ruskog napredovanja na sever regije Donjeck. Separatisti koje podržava Rusija i ruske snage već kontrolišu južni deo regije Donjeck.