16:05

06.08.2022

16:05

06.08.2022

Rojters, RSE

Izraelski avioni napali su Gazu, a Palestinci su ispalili rakete na Izrael nakon što je izraelska operacija protiv militantne grupe Islamski džihad okončala godinu dana relativnog mira duž granice.

 Izrael nastavio napade na položaje Islamskog džihada. Iz Gaze na teritoriju Izraela ispaljeno više od 160 raketa, tvrde izraelske vlasti i navode da je PVO sistem "Gvozdena kupola" presreo 95 odsto projektila. Prema dosadašnjim informacijama, dve osobe su stradale a desetina je povređena u novom talasu raketiranja. Uhapšeno 20 osoba širom Zapadne obale, uključujući 19 Palestinaca.

Palestinsko ministarstvo: Ubijeno 13 osoba, 114 ranjeno

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od juče 13 osoba ubijeno, a 114 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima. U poslednjem izveštaju nije navedeno koliko je pripadnika Islamskog džihada među poginulima.

Ministarstvo navodi da je među poginulima i petogodišnja devojčica, prenosi Tajms of Izrael.

Ubijen je i komandant Islamskog džihada na severu Gaze Tajsir Džabari, u izraelskom napadu u kojem je pogođen njegov stan.

Izrael: Nastavlja se vojna akcija protiv Islamskog džihada

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc naredio je izgraelskim oružanim snagama da nastave ofanzivne akcije protiv palestinske ekstremističke grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze, saopšteno je iz kabineta ministra, prenosi Tajms of Izrael.

Ganc je jutros održao sastanak sa načelnikom izraelskih oružanih snaga Avivom Kohavijem i drugim visokim vojnim i bezbednosnim zvaničnicima na kojem je procenjena situacija na terenu.

"Ministarstvo odbrane je usmerilo ofanzivne akcije protiv pripadnika Islamskog džihada, sa naglaskom na operacijama za sprečavanje raketnih dejstava na ciljeve u Izraelu", navodi se u saopštenju. Ističe se i da je izdata naredba da se pruži pomoć stanovnicima na jugu koji su od sinoć izloženi raketnim napadima.

Iranska Revolucionarna garda: Izrael će platiti visoku cenu

Komandant iranske elitne Revolucionarne garde Hosein Salami poručio je da će Izrael platiti visoku cenu za najnovije napade na Palestince u Gazi, javlja iranska državna televizija, a prenosi Rojters.

Inače, general-major Salami sastao se sa vođom Islamskog džihada Zijadom el Nahalom koji se trenutno nalazi u Iranu.