20:27

09.08.2022

20:27

09.08.2022

Glas Amerike

Snažne eksplozije zatresle su rusku vazdušnu bazu na Krimu, pri čemu je poginula jedna osoba a petoro ljudi je povređeno, saopštile su lokalne vlasti. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je u bazi Saki došlo do eksplozije municije, a Moskva ističe da instalacija nije bila granatirana.

Međutim, na ukrajinskim društvenim mrežama se spekuliše da su bazu pogodile rakete dugog dometa koje je ispalila ukrajinska vojska.

Ukrajinske vlasti još nisu komentarisale incident na Krimu. Međutim, ukoliko se ispostavi da su bazu napali Ukrajinci, to bi bio prvi poznati veći napad na neku rusku vojnu bazu na Krimskom poluostrvu koje je Kremlj anektirao 2014. godine, i značajna eskalacija konflikta.

Rusija je, za to vreme, nastavila sa napadima na istoku Ukrajine, sa ciljem da potpuno osvoji taj deo, dok Kijev tvrdi da se ukrajinska vojska i dalje odupire i drži odbrambenu liniju. Teške borbe vode se oko grada Donjecka.

"Situacija u regionu je teška, granatiranje je konstantno na prvoj liniji fronta. Neprijatelj u velikoj meri gađa i iz vazduha. Ali, Donjeck se i dalje drži", rekao je guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko.

Ukrajinska vojska saopštila je da je odvratila napade oko gradova Bakmut i Avdivka. Ruska strana daje drugačije informacije - da je osvojena fabrika blizu Soledara i da je u procesu osvajanja sela Piski. Britanska obaveštajna služba saopštila je da su Rusi napravili najveći pomak ka Bakmutu u poslednjih 30 dana, ali da napredak iznosi oko 10 kilometara.

Rusija namerava da zauzme celu oblast Donbasa, koji se smatra industrijskim jezgrom Ukrajine.

"Zabrana za sve Ruse"

Kijev, koji je skromno napredovao u vraćanju teritorije prethodnih nedelja, nastavlja da dobija pomoć sa Zapada u vidu oružja i logistike.

Ni Ukrajina ni Rusija ne otkrivaju broj mrtvih i ranjenih, ali se veruje da su obe strane pretrpele žestoke gubitke.

Podsekretar za odbarnu SAD Kolin Kol kaže da ima između 70 i 80 hiljada žrtava, i mrtvih i ranjenih, sa ruske strane.

SAD su najavile novu pomoć Ukrajini u iznosu od 4,5 milijardi dolara pomoći budžetu i milijardu dolara pomoći u oružju, što uključuje i rakete dugog dometa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u intervjuu za Vašington post, kazao je da želi da Zapad uvede zabranu ulaska u strane zemlje za sve Ruse, uključujući i one koji su pobegli posle 24. februara.

"Koji god da su Rusi u pitanju, naterajte ih da se vrate u Rusiju. Tek tada će shvatiti. Kažu, nema rat veze sa njima i ne može se okriviti ceo narod, zar ne? Može. Taj narod je izabrao vladu i protiv nje se ne bori, sa njom se ne raspravlja", kaže Zelenski.

Tenzije su i dalje visoke u okolini nuklearne elektrane u Zaporožju, najveće u Evropi, pošto se Moskva i Kijev međusobno optužuju da su je ugrozile svojim vojnim akcijama.

U nuklearki se i dalje nalazi ukrajinsko osoblje, ali je pod ruskom kontrolom od marta.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da bi svaki napad na nuklearnu elektranu bio "samoubistvo" i zatražio da se unutra puste inspektori UN.