07:18

10.08.2022

07:18

10.08.2022

Beta, N1

SAD su objavile da će poslati 89 miliona dolara pomoći Ukrajini kako bi mogla da uništi protivpešadijske mine koje su postavili ruski vojnici u naseljenim područjima na severu.

Donacija će se koristiti za finansiranje stotinu timova koji deminiraju područja i pripašće nevladinim organizacijama ili specijalizovanim privatnim kompanijama.

Anonimni zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su „ruske snage koristile eksplozivna sredstva na neodgovoran i brutalan način“ i da su „uzrokovale civilne žrtve“.

„Ruske snage su ozbiljno oštetile civilnu infrastrukturu i zagadile veliki deo ukrajinske teritorije eksplozivom i protivpešadijskim minama“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da su, kada su se ruske snage povukle iz severne Ukrajine, „sakrile IED i cevne bombe u skladištima hrane, mašinama za pranje veša, vratima, bolničkim krevetima i u telima žrtava“.

On je naveo primer porodice iz Buče koja je pronašla bombu u klaviru svoje desetogodišnje ćerke.

Ukrajinska vlada je već uklonila 160.000 eksplozivnih naprava od kraja marta, ali procenjuje da pet miliona ljudi trenutno živi u oblastima prepunim eksploziva i nagaznih mina.