10:10

10.08.2022

10:10

10.08.2022

RSE

U ruskom granatiranju tokom noći poginulo je jedanaestoro ljudi u Dnjepropetrovskom regionu u centralnoj Ukrajini, rekao je guverner Valentin Rezničenko 10. avgusta.

Britanija je saopštila da je Rusija "gotovo sigurno" uspostavila veliku novu kopnenu snagu da podrži svoj rat.

Nove ruske snage, nazvane 3. armijski korpus, bazirane su u gradu Mulino, istočno od glavnog grada Rusije, Moskve, objavilo je britansko ministarstvo odbrane u dnevnom obaveštajnom biltenu.

Ministarstvo je takođe saopštilo da se ruski komandanti suočavaju sa "konkurentnim operativnim prioritetima" jačanja svoje ofanzive u regionu Donbasa na istoku, kao i jačanja odbrane od ukrajinskih kontranapada na jugu.

Ukrajinski generalštab izvestio je 10. avgusta o raširenom ruskom granatiranju u nekoliko regiona.

Šef ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Petro Kotin upozorio je na "veoma visok" rizik od granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje na jugu koji je okupirala Rusija i rekao da je od vitalnog značaja da Kijev povrati kontrolu nad postrojenjem na vreme za zimu.

Prošlonedeljno granatiranje od strane ruskih snaga oštetilo je tri linije koje povezuju elektranu sa ukrajinskom mrežom, rekao je on.

Rusija je želela da poveže objekat na svoju mrežu, rekao je Kotin.

"Rizik je veoma visok" da će granatiranje pogoditi kontejnere u kojima se nalazi radioaktivni material, rekao je on.

On je ranije pozvao je da se Zaporožje proglasi zonom slobodnom od vojske kako bi se izbegla nuklearna katastrofa.

I Ukrajina i Rusija su saopštili da žele da stručnjaci iz nuklearne agencije UN-a, Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), posete Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, nakon što su razmenile optužbe za granatiranje postrojenja.

Rusija je zatražila od šefa IAEA Rafaela Grosija da 11. avgusta obavesti Savet bezbednosti UN o optužbama Rusije za napade „ukrajinskih oružanih snaga na nuklearnu elektranu Zaporožje i njihove potencijalne katastrofalne posledice“, saopštile su diplomate.

Ukrajina je demantovala ruske tvrdnje da su njene snage napale fabriku.